Iedereen kent natuurlijk die scheve toren In Italië die luistert naar de naam toren van Pisa, maar Leeuwarden heeft ook zijn eigen wereldberoemde scheve toren en heet de Oldehove. Deze toren verdient het om een keertje bezocht te worden. Na de verbouwing is de Oldehove nog aantrekkelijker voor de toeristen geworden.
Symbool van Leeuwarden
Alle Leeuwarders en Friezen kennen de Oldehove door en door maar helaas kennen verder maar weinig toeristen uit Nederland of in het buitenland deze prachtige toren die mooi is van zijn eigen lelijkheid. Als u besluit om een dagje naar Leeuwarden te komen dan moet u ook een keer de Oldehove bezichtigd hebben want deze fraaie toren hoort echt bij het stadsgezicht van de hoofdstad van Friesland. De Oldehove moet niet verward worden met een klein plaatsje in Groningen wat ook Oldehove heet.
Hoe het ooit begon
Voordat de Oldehove werd gebouwd stond er een klein kerkje maar Leeuwarden werd langzaam maar zeker steeds groter dus kreeg men steeds meer behoefte aan een grote kerk dus toen kwam het idee naar voren van een hele grote imposante toren wat dus de Oldehove uiteindelijk zou worden alleen liep het allemaal anders door de verzakking. In het jaar 1532 is men uiteindelijk met de bouw begonnen van deze toren die uiteindelijk heel hoog zou moeten worden (namelijk wel 120 meer) maar al snel bleek dat de toren wegzakte dus werd die grote hoogte helaas onmogelijk. Men vermoedde wel dat er wellicht problemen aan konden dienen tijdens de bouw en daarom werd er gekozen voor een brede voet onderaan de toren maar helaas heeft dit dus toen niet geholpen. De toren is uiteindelijk iets meer dan 40 meter hoog geworden en heeft een hele logge en lompe vorm omdat hij dus eigenlijk nooit helemaal af is gemaakt. Wat men vroeger echter niet wist en wat pas niet lang geleden aan het licht is gekomen (2005) is dat men eigenlijk aan het bouwen was op het talud van een oude terp wat dus de verzakking in gang heeft gezet.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_2429553f5bb54535b622e35f3b49c131~mv2.jpg/v1/fill/w_281,h_180,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_2429553f5bb54535b622e35f3b49c131~mv2.jpg)
Bouwmeester Jacob van Aaken die de opdracht had gekregen heeft de toren nooit helemaal af gezien want hij overleed al snel na het begin van de bouw. De naam Oldehove is ontleent aan een fries terpdorp dat samen met Nijehove en Hoek in 1435 overging in de naam Leeuwarden. De toren hangt ongeveer 1,68 meter uit het lood en wel in noordwestelijke richting. Dit is op 40 meter hoogte ongeveer 2 graden. De Oldehove is niet alleen scheef maar er zit ook een vreemde kromming in. De kromming is veroorzaakt is dat men toen op deze hoogte wel "te lood' werd gemetseld zodat de scheefte werd gecorrigeerd. Rond de Oldehove ademt het historie want hier in deze omgeving is Leeuwarden ooit gesticht. De Oldehove spreekt wellicht nog meer tot de verbeelding dan de toren van Pisa of enig andere scheve toren. Veel mensen denken dat de Oldehove vroeger een vuurtoren is geweest. Dat is niet zo, maar hij stond vroeger wel aan de kust van de Zuiderzee die is gedempt. De toren was een kerktoren van de Sint-Vituskerk die hier in de middeleeuwen stond. Deze kerk is later weer gesloopt.
De Oldehove anno nu
De Oldehove is het symbool van de stad Leeuwarden en is onlangs weer gerestaureerd en gerenoveerd. In het verleden is de Oldehove al vaker gerestaureerd maar de meest recente restauratie heeft de Oldehove pas echt een extra dimensie gegeven. U zult 183 treden omhoog moeten om bovenop de Oldehove te kunnen genieten van de fraaie stad Leeuwarden. Leeuwarden heeft naast veel hoogbouw ook erg veel monumenten. Onlangs heeft de Oldehove er een extra attractie bijgekregen want er kan sinds kort worden gegriezeld in een kraaiennest. Een glazen lift brengt u eerst bij het tussenstation op 12 meter hoogte. Onderweg naar boven krijgt u een goede indruk van het verleden en het heden van de Oldehove en de stad Leeuwarden en dat allemaal in een griezelig sfeertje. Het eerste jaar na de meest recente verbouwing (2011) trok de Oldehove al meer dan 10000 bezoekers per jaar en men verwacht dat de bezoekersaantallen nog verder zullen oplopen omdat de verbouwing ook gedeeltelijk in 2011 plaatsvond. De eerste reacties zijn in ieder geval erg positief.