top of page

De Nederlandse tv-geschiedenis

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 21 uur geleden

Sinds 2 oktober 1951 zijn in Nederland televisie-uitzendingen mogelijk. In de eerste jaren bracht Nederland 1 alleen maar nieuws maar al snel realiseerde men dat er ook programma´s moeten worden bedacht om de kijker te kunnen vermaken. We weten allemaal wat ervan gekomen is en we kunnen nu maar raak zappen met onze afstandsbediening. Hier volgt de totale geschiedenis van de Nederlandse tv.


Philips Natuurkunde Laboratorium


Op 2 oktober 2011 was het alweer 60 jaar geleden dat de eerste landelijke televisie-uitzending hier in Nederland te bewonderen was. Nou, in al die decennia is er heel wat veranderd zeg. Eigenlijk begint de geschiedenis van de Nederlandse televisie al in de dertiger jaren van de vorige eeuw, want toen waren techneuten van het Philips Natuurkunde Laboratorium (van het Eindhovense gloeilampenconcern) al aan het werk om manieren te bedenken om televisie-uitzendingen mogelijk te kunnen maken. Van 1948 tot 1951 werden vele experimentele uitzendingen gemaakt.

2 oktober 1951


Op 2 oktober 1951 was het dan zo ver dat de eerste landelijke uitzending een feit werd. Het allereerste programma ging over de fabricage van beiaardklokken in Nederland. In die tijd kon er alleen nog maar gekeken worden naar Nederland 1. Eerst waren er eigenlijk alleen maar nieuwsprogramma´s zoals het Polygoonjournaal wat later het NOS-journaal zou worden. Maar langzaamaan werden er ook steeds meer programma´s gemaakt om de kijkers ook vermaak te kunnen bieden.


1956


In 1956 vond men het tijd worden om de zender Nederland 1 haar zendtijd om te laten splitsen in 5 omroepen. Dit waren de VARA, KRO, NCRV, VPRO en de AVRO. Deze 5 omroepen bestaan nog steeds. Het idee hierachter was dat er dan voor een ieder wat wils zou zijn.


1967


In 1967 ging men weer een stapje verder. De kleurentelevisie deed langzaam maar zeker zijn intrede en de reclame stond vanaf nu in zijn kinderschoenen. We weten inmiddels dat de reclames een grote vlucht hebben genomen op de tv. Soms zelfs wat teveel van het goede.


1969


In 1969 komen er nog twee omroepen bij. De TROS en de EO doen hun intrede in de Publieke Omroep. Ook veranderd in datzelfde jaar de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) zijn naam in het nog steeds bekende NOS. Deze omroep kreeg toen het alleenrecht op algemene uitzendingen op het gebied van nieuws en sport. Om hier toch nog wat toezicht op te kunnen houden is er een algemeen toezichtsorgaan in het leven geroepen. Dit is het Commissariaat voor de Media.


1989


Twee decennia later is er wel het een en ander veranderd. Vrijwel iedereen heeft nu de beschikking over een kleuren-tv. De Publieke Omroep telt nu al 3 zenders, namelijk Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3. Ook doet nu de eerste commerciële omroep zijn intrede, en dat is RTL Veronique wat een tijdje later het huidige RTL 4 zou worden. RTL 4 zond de eerste jaren nog uit vanuit Luxemburg omdat in die tijd binnenlandse commerciële omroepen nog verboden waren. In 1992 werd dit verbod uiteindelijk opgeheven, en toen ging het razendsnel met de commerciële omroepen. Na RTL 4 zagen RTL 5, RTL 7, RTL 8, Veronica, SBS 6, NET 5, MTV, TMF en nog vele andere zenders het levenslicht.


Het heden


Sinds 2006 is het ook al mogelijk om digitale televisie te bekijken. Digitale zenders komen ook uit de kabel maar door de nieuwste technieken is het mogelijk om veel meer zenders door een kabel te sturen. Een gemiddeld huishouden beschikt momenteel over niet minder dan zo´n 50 digitale zenders. En dan tellen we voor het gemak betaalzenders als Netflix en Videoland nog niet eens mee. Anno 2012 kan 79 % van de Nederlanders al digitale tv ontvangen. Ondanks dat vrijwel iedereen al een tv heeft worden er toch ieder jaar nog zo´n 1.750.000 televisies verkocht. Er wordt zelfs verwacht dat de helft van alle Nederlandse tv´s eind 2013 internetmogelijkheden heeft. 3D-films breken echter nog steeds niet echt door. Er is nog steeds vrijwel geen 3D aanbod op tv. Voor 3D-films bent u nog steeds vooral aangewezen op Blu-ray films. Wel is het naar verwachting zo dat eind 2014 zo´n 100.000 televisies in 3D kunnen uitzenden. We wachten de ontwikkelingen maar af.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page