Vroeger zei iedereen gedag tegen elkaar en ze hadden ruim de tijd om met elkaar een praatje te maken. Helaas is dat voltooid verleden tijd op enkele uitzonderingen na dan. In dit artikel zal duidelijk worden waar het momenteel zoal aan schort al zal het waarschijnlijk niks helpen, maar dan is het wel gezegd!
Media
Heel vroeger was er geen tv en er was ook veel minder media en dus liep iedere straat 's avonds uit als iedereen gewerkt om de dagelijkse gebeurtenissen met elkaar door te nemen. Toen kwam de tv. Eerst was dit bijzonder en ging men bij een enkeling die een tv had massaal tv kijken. Maar nu heeft praktisch iedereen een tv en je wordt overvoerd met nieuws. Een bekende Nederlander laat een scheet en het is nieuws. Men hoeft de straat niet meer op om nieuws te bespreken. Kranten zijn min of meer overbodig omdat alles ook op internet staat al is het in feite een heel afstandelijk medium. Je kunt bij wijze spreken vanuit je luie bed informatie vergaren.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_726fbbdf41bd481b9a2ea8c90549b9c5~mv2.png/v1/fill/w_271,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_726fbbdf41bd481b9a2ea8c90549b9c5~mv2.png)
Kontakten op afstand
Kontakten onderhouden van familie en vrienden kan ook al via internet. Er is zelfs al een trend waarneembaar dat mensen er ook steeds minder behoefte hebben om elkaar te bellen. Daar zit je dan achter de webcam. Je bent het echt en toch ook weer niet. Je kunt elkaar niet omhelzen en elkaar niet echt in de ogen aanzien. Bij verjaardagen en andere feestjes worden de gesprekken ook vaak onderbroken door die irritante mobieltjes. Ze zijn verrekte handig maar vrijwel niemand zet die dingen uit op een plek waar dat niet gewenst is. Men kijkt meer naar het display van zo'n telefoon dan dat er daadwerkelijk wordt deelgenomen aan een gesprek. Gezellig. Dit zie je vooral bij de jongere generatie terug. Mensen komen steeds minder bij elkaar op visite vanwege de hectiek en drukte van alledag en er zijn immers mediums als Instagram, twitter, facebook en wat al niet meer. Er zullen in de toekomst steeds meer kontakten op afstand plaatsvinden maar of dat nu zo leuk is?
Foute diagnose?
De thuiszorg heeft ook zo'n intercom met beeldverbinding. In principe heel handig als er maar geen foutieve diagnoses op afstand worden genomen. In het weekend komt de dokter ook al vaak niet meer langs. Hij stelt de diagnose vast middels de telefoon en schrijft een receptje uit. Hoe zou het toch komen dat er toch zo veel fouten worden gemaakt? Maar ja, aan een diagnose van een meerdere valt absoluut niet te tornen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de diagnose van een meerdere in een ziekenhuis nogal eens verkeerd uitpakt. Dat komt omdat ze geen tegenspraak dulden.
Opvoeding jeugd
'S morgens worden de kinderen gedumpt bij een kinderdagverblijf. Tegen de avond worden ze weer opgehaald door de vermoeide ouders. Snel even eten en de kinderen weer naar bed. Bij tijd en wijle zie je je kind amper. De kinderen worden grotendeels opgevoed door de leidsters. Hoe komt het toch dat ze hun ouders een grote bek geven? Juist, omdat de ouders er bijna niet zijn of ze zijn er wel maar zijn dan zo vermoeid dat ze geen zin hebben in gedonder van de kinderen. Dat is nu ons lot omdat er heel veel gezinnen zijn met tweeverdieners. Vroeger was het nog niet eens zo raar dat mama er altijd was als de kinderen thuis kwamen van school. Nu hangen er bij ons in de buurt vaak nog kleine kinderen rond omdat de ouders er niet voor ze zijn en dat terwijl ze in principe allang op bed hadden moeten liggen. Vind je het dan gek dat er rottigheid wordt uitgehaald.
Banken en andere instellingen
Neem dan de banken en instellingen. Je bent geen klant meer maar nog slechts een nummer. Bij de balie is er met moeite 1 medewerker voor je beschikbaar. De klant moet voor de dienstverlening steeds meer betalen en krijgt er steeds minder voor terug. Bij callcenters mag je blij zijn als je na een half uur iemand aan de lijn krijgt en de kosten gaan maar door. En dan krijg je weer een onbevredigend antwoord van zo'n snotneus die er toch maar tijdelijk werkt en zich er maar even vanaf maakt. Dit is ook eerder regel dan uitzondering bij de Belastingdienst. Zelf moet je voor een bepaalde datum betalen en zij wachten gerust een paar jaar met een definitieve berekening van jaren ervoor. Hetzelfde verhaal is het bij het ziekenfonds. Hier moet de klant ook steeds meer voor betalen en krijgt men er steeds minder voor terug. Je wordt bij tijd en wijle plat gebeld door bedrijven en instellingen omdat ze weer een product willen verkopen. je wordt gewoon onbeschoft behandeld als je dat product niet wilt en je moet meerdere keren nee zeggen om ze af te wimpelen of ze klappen de telefoon er gewoon op als ze niks kunnen verkopen.
Sociaal of asociaal?
Vroeger was er best wel veel sociale controle maar nu ligt je buurman of buurvrouw iemand gerust 1 of enkele jaren dood in een woning. Dankzij de moderne tijd zijn er meer eenzame mensen dan ooit, hoezo steeds meer bereikbaar? We zijn onbereikbaarder dan ooit tevoren. Ik zou zeggen mensen maak eens wat vaker een praatje met de buren, zeg de buurvrouw eens vriendelijk goedendag, koop eens een bosje bloemen voor je vrouw en stuur eens wat vaker een kaartje naar die goede vriend of vriendin.