De mens is de afgelopen decennia steeds dikker geworden. Dit wordt wel zwaarlijvigheid of obesitas genoemd. Het komt onder meer door de toegenomen welvaart maar er zijn veel meer factoren die meespelen. Hier volgt een overzicht.
Arbeid en sporten
Echt heel zwaar werk bestaat bijna niet meer. Hiervoor zijn machines en apparaten voor uitgevonden om dit werk makkelijker te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de bouw en aan de stratenmakers. Het is nog steeds wel fysiek redelijk zwaar werk maar de meeste van hen worden niet meer (gedeeltelijk)afgekeurd al ver voor hun pensioen. Fabrieken hebben lopende banden, machines, computers en robots enzovoort. En er wordt heden ten dage ook vaak niet meer dan 8 uur per dag gewerkt en er is vaak nu een 5-daagse werkweek in plaats van een 6-daagse werkweek vroeger. Ook gingen vroeger kinderen al aan het werk als ze nog maar 12 jaar oud waren. Diploma's waren vrijwel niet aan de orde maar ervaring was belangrijker. De zware arbeid van vroeger en lange dagen maken en niet de hele avond achter de tv of computer zitten hield de mens fit en slank over het algemeen al waren er toen ook wel degelijk uitzonderingen. Nu is men vaak ook wel moe na een dagje arbeid maar dan is dat vaak geestelijk moe. Wel schijnt men tegenwoordig veel minder te slapen dan vroeger. Enkele tientallen terug was dit 9 uur per dag en nu is dit nog maar 7 uur per dag. Dit heeft tot gevolg dat het hongergevoel toeneemt en er treden dan ook hormonale veranderingen op. Dit kan obesitas in de hand werken.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_38593a45132d4a3db145ba8ab42225c3~mv2.png/v1/fill/w_510,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_38593a45132d4a3db145ba8ab42225c3~mv2.png)
Fanatiekelingen
Veel mensen zitten dagelijks achter hun pc en daar krijg je op het laatst ook vierkante ogen van. Het is momenteel een hype om naar de sportschool te gaan voor een goede conditie. Maar is het goed als je 1 dag in de week gaat sporten en daarna wordt er weer vrolijk een lekkere snack opgegeten en de rest van de week wordt er weer zittend werk gedaan. Er zijn ook van die "fanatiekelingen" die het hele jaar niet sporten en dan gaan ze in de zomervakantie ineens iedere dag sporten en hardlopen. Dan krijgt het hart vast een beste opdonder. Je kunt er wel een hartaanval van krijgen. Gezond kun je dat in mijn ogen niet noemen. Als een ieder minimaal een half uur per dag bijvoorbeeld zijn hond gaat uitlaten, of fietsend naar de winkel gaat in plaats van de auto dan is dat in principe voldoende beweging voor de mens. Het lichaam van de mens is er niet op gebouwd om extreme trainingen op los te laten. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Bioloog en schrijver Midas Dekkers heeft hier laatst ook al eens zijn ongezouten mening over losgelaten.
Door de toegenomen welvaart zijn we niet alleen minder gaan bewegen maar we zijn juist meer gaan eten. de Nederlander verorbert jaarlijks heel veel aardappelen. Hier zit ook veel zetmeel in. In de Aziatische landen eten ze rijst. Dat is ook voedzaam maar je wordt er niet dik van.
Even lekker snacken
Maar de hoofdoorzaak zijn de vele tussendoortjes. Ook zijn er heel veel mensen die zichzelf 's morgens niet eens een goed ontbijt gunnen en snacken er dan op school of op het werk rustig op los en dat is heel erg verkeerd. 'S avonds worden rustig broodjes hamburger, halve kippen, zakken chips en nog veel meer verorbert en vervolgens gaan ze naar bed en dit eten wordt niet eens fatsoenlijk verbrandt tijdens de dagelijkse arbeid tenzij er natuurlijk bepaalde activiteiten in bed verricht worden natuurlijk. In heel veel landen neemt het aantal mensen dat lijdt aan zwaarlijvigheid enorm toe maar vooral in Amerika is het momenteel al zo erg dat 66% van de Amerikanen er in meer of mindere mate aan lijdt en als het in dit tempo doorgaat dan is in het jaar 2050 vrijwel iedere Amerikaan te dik. Nu al kost dit de gezondheidszorg miljarden en dat zal dan nog veel meer worden. Hoe zou dat toch komen dat dit probleem momenteel vooral speelt in Amerika? Wellicht omdat al die fastfoodketens als Burger King, Mac Donalds en dergelijke hier allemaal wegkomen? Ze hebben daar bij wijze van spreken een fastfoodrestaurant op elk hoekje van de straat. Misschien moeten we dan toch maar al die Amerikaanse trends een halt toeroepen?
Vetten
Goede vetten zijn goed voor het menselijk lichaam. Goede vetten zitten onder meer in vis, olijfolie en lijnzaadolie en in mindere mate in dierlijke vetten en onverzadigde vetten. Goede vetten voorkomen naast obesitas ook een te hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Goede vetten worden ook wel essentiële vetzuren genoemd. Let wel, onze opgebouwde vetreserves vallen hier dus absoluut niet onder.
Body Mass index (BMI)
Bent u bang dat u lijdt aan zwaarlijvigheid? U kunt hier eenvoudig achter komen door gebruik te maken van de body mass index ofwel BMI. Dit werkt als volgt. U neemt eerst uw lengte bv. 1.75 meter. Neem hiervan het kwadraat dus 1.75 keer 1.75 = 3,0625. Vervolgens meet u uw exacte gewicht bv. 79 kilo. Vervolgens deelt u uw gewicht door het kwadraat van uw lengte. De som is dus 79 : 3,0625 = 25,7959. Afgerond is dit 26 en net iets te zwaar want alles boven de 25 is wat te zwaar. Is uw BMI boven de 30 dan komt u echt in het rode gebied en bent u echt te zwaar waarbij u wellicht beter hulp kunt inschakelen om af te vallen. Is uw BMI minder dan 19 dan bent u (veel) te licht.