De mensheid lijkt steeds geleerder te worden, maar is dat wel zo? Goede scholing wordt als steeds belangrijker ervaren, maar is scholing wel beter geworden? De jeugd is massaal aan het studeren geslagen, maar een goed diploma is allang niet meer een garantie voor een goede baan. Uit onderzoek is gebleken dat de mensheid momenteel eerder dommer wordt dan slimmer, en dat komt met name door de zogenaamde verdomming van de jeugdcultuur.
Wie leest er tegenwoordig nog wel eens een boek, terwijl dat wel heel goed is voor je algehele ontwikkeling. Smartphones en (spel)computers hebben zo ongeveer de plaats ingenomen van het boek. De aanschaf van een e-book reader zou een oplossing kunnen zijn, maar dit nieuwe fenomeen slaat nog niet echt aan. Bovendien is het beter voor de ontspanning om een echt boek of tijdschrift te lezen vlak voor het slapen gaan, en je kunt beter dan je tv, computer of smartphone uitschakelen vanwege de straling. Die straling kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt, en laat dat nu net een probleem zijn tegenwoordig bij veel mensen. Slapeloosheid wordt langzaam een groot probleem in deze rusteloze Westerse wereld.
Ondanks dat de focus meer en meer wordt gelegd op goede scholing kun je je ook afvragen hoe goed die scholing nu eigenlijk is, want het blijkt dat onderwijs kwalitatief eerder slechter wordt dan beter. Bovendien moet de leerling/student steeds meer zelf maar wat uit zien te zoeken. Welke student kan nog redelijk foutloos een stuk Nederlandse tekst opschrijven? Bijna niemand. Een goede Nederlandse tekst zul je dan ook vrijwel niet terugvinden op de social media zoals facebook, Instagram of twitter. Maar ja, in hoeverre is social media nu echt sociaal?
Wie kan nog redelijk simpele sommen uit het hoofd uitrekenen? Bijna niemand. In verreweg de meeste gevallen komt er dan echt een rekenmachine tevoorschijn. Menig leerkracht kan bovendien beamen dat de basiskennis zoals rekenen en schrijven er op scholen niet bepaald op vooruitgaat. De verdomming van de mensheid zou volgens de wetenschappers ook kunnen liggen aan een verhoogde blootstelling aan giftige stoffen. Maar dat heeft men nog niet kunnen vaststellen.
De mens wordt gemiddeld ook dommer omdat slimme koppels over het algemeen minder kinderen krijgen dan dommere koppels. Ook immigranten die hun heil hebben gezocht hier in Nederland dragen bij aan een gemiddeld lager IQ.
Mensen zitten ook steeds meer in huis achter de computer, terwijl de verenigingen en/of clubs zitten te springen om leden. Lekker gaan klussen of creatief bezig zijn komt ook steeds minder vaak voor. Ga lekker wat vaker sporten of onderneem andere leuke activiteiten in plaats van altijd binnen te zitten. Het is ook goed voor je sociale contacten, en dat is ook weer goed voor je intelligentie want van elk gesprek steek je weer wat op en leer je weer wat bij.
Het is aangetoond dat mensen die muzikaal zijn vaak geleerder zijn dan gemiddeld. Dit komt omdat bij deze activiteit veel hersengebieden betrokken zijn.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_83e861320bc945fe9301ccd5c66bb1a8~mv2.png/v1/fill/w_225,h_224,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_83e861320bc945fe9301ccd5c66bb1a8~mv2.png)
We vertonen al verveeld gedrag als we niet om de paar minuten met onze smartphone bezig kunnen zijn, maar er is zoveel meer in het leven, maar dat ziet men niet meer. In plaats van geestdodend achter de computer of met je mobieltje bezig te zijn kun je beter je hersenen blijven prikkelen door bijvoorbeeld te gaan puzzelen, deelnemen aan gesprekken of ga desnoods muziek luisteren. Mensen lijken steeds minder interesse te hebben in wat er in onze directe omgeving gebeurt.
De mens wordt ook steeds luier. Bijna alle apparaten kunnen tegenwoordig worden bediend met een afstandsbediening en dat werkt het natuurlijk wel in de hand. Dan is het logisch dat de mens steeds zwaarder en stijver wordt. En in de auto kijk je simpelweg naar het scherm van je navigatiesysteem om op de goede weg te blijven, maar als het apparaat onverwachts uitvalt staat menigeen met de handen in het haar. Kaartlezen, hoe werkt dat? Met "ouderwetse" hulpmiddelen wil men niks van doen hebben, maar als de nood aan de man is kan men niet eens meer kaartlezen.
Tussen 1980 en 1990 is er een kleine stijging van het IQ waarneembaar geweest, al was deze groei al veel minder groot dan de decennia ervoor. Tussen 1998 en 2004 is er een kleine daling van het gemiddelde IQ waargenomen. Je kunt de schuld leggen daar waar je maar wilt maar vast staat dat er ook individueel er wel degelijk een achteruitgang is.
Feit is ook dat het menselijke brein langzaam maar zeker de afgelopen 20000 jaar aan het krimpen is. 20000 jaar geleden was het volume van het menselijk brein zo'n 1500 kubieke centimeter terwijl het nu 1350 kubieke centimeter is. Zal dit zich doorzetten in de toekomst? Het kan dan wel zo zijn dat ons brein kleiner is dan vroeger, maar wellicht werkt het efficiënter?
De mens wordt steeds onpersoonlijker, asocialer en hufteriger in zijn doen en laten. Denk maar eens aan al die agressiviteit in het verkeer. Misschien wordt het eens tijd dat we weer eens wat meer de tijd nemen voor elkaar en weer echt naar elkaar gaan luisteren en nog belangrijker, dat we elkaars mening weer respecteren. Neem dus eens de tijd voor een goed gesprek. De computer of de mobiel zijn toch niet belangrijker dan de mensen om je heen, of wel soms? Wij mensen moeten niet worden zoals een robot. Wat is er mooier dan een gezellig samenzijn waarbij je niet wordt gestoord door de smartphone en andere stoorzenders, maar dat is helaas tegenwoordig een utopie. Vroeger was het zo slecht nog niet. Toen werden de ogenschijnlijk kleine dingen in het leven nog gewaardeerd. De wereld van nu is enorm materialistisch geworden.