Door de marktwerking wordt de riem steeds strakker aangetrokken, en het personeel bij de bewuste bedrijven is natuurlijk weer de dupe, en dat terwijl de directeuren er lekker warmpjes bij zitten.
Postbodes/postbezorgers
Je ziet het op straat ook terug bij de postbezorgers. Ze lopen soms zelfs de post te bezorgen in dezelfde straat voor een steeds kariger loontje. De post heeft al last van internet en de computer, maar de marktwerking zorgt ervoor dat dit werk helemaal naar de knoppen gaat. En toch kwam de overheid ooit op dit "prachtige" idee, maar er moet wel een markt voor zijn. Daar is niet voldoende naar gekeken.
ProRail
De marktwerking heeft ook zijn intrede gedaan op het treinspoor. Als er vroeger een wissel was vastgevroren dan repareerde de machinist dat gewoon zelf, maar het werd wel snel verholpen. Nu huurt ProRail hiervoor een speciaal bedrijf in, met als gevolg dat het wel uren kan duren voordat de wissel is losgewrikt. Wie zijn dan weer de dupe, wij de klanten. Door die marktwerking nemen de klachten toe, en wordt het steeds onpersoonlijker. Subsidies aan het spoor moeten eigenlijk alleen maar worden uitbetaald als de prestaties er ook naar zijn.
TV
Marktwerking is er ook op tv. Er wordt bijna alles gedaan om maar goede kijkcijfers te scoren. Het moet steeds spectaculairder en steeds mooier en beter. Goede kijkcijfers staan garant voor een goede financiering. Als een programma flopt dan komt het niet meer terug op de buis. Simpel zat.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_99d056a56e314f06b5febbfe0b66b71d~mv2.jpg/v1/fill/w_650,h_451,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_99d056a56e314f06b5febbfe0b66b71d~mv2.jpg)
Enkele schrijnende voorbeelden
Ook in de zorg, het onderwijs en bij woningbouwcorporaties heeft de marktwerking harder dan ooit toegeslagen. Scholen en besturen hebben nu een grote mate van financiële zelfstandigheid, met alle gevolgen van dien. Er worden dure skyboxen gehuurd bij betaald voetbalclubs, een school die er financieel slecht voorstaat en toch een management heeft die er lekker warmpjes bij wil zitten met riante voorzieningen, en er zijn zelfs raden van bestuur die bedrijfje spelen met geld van de overheid en als er verlies wordt geleden dan wentelen ze dit gewoon af aan de belastingbetaler. De leraren en de leerlingen zijn hiervan niet zelden de dupe, terwijl dit geld eigenlijk voor hen bedoeld is. Hoe scheef kan het zijn.
Zorg
In de zorg zijn planners urenlang bezig om maar precies in te plannen hoeveel minuten er staat voor welke handeling. Men wil immers niet dat de zorgmedewerkers over hun zorgminuten heen komen, want tijd is geld. Zorg valt nu eenmaal nooit helemaal goed in te plannen. Het gaat om mensen, niet om robots.
Scholen
Scholen moeten steeds opbrengstgerichter werken. In principe hebben scholen nog wel veel vrijheden, want marktwerking en concurrentie zijn tegenwoordig magische woorden. Maar de scholen worden overstelpt met bureaucratische verplichtingen en dan vooral met betrekking tot het eigenlijke werk. Kinderen worden regelmatig getoetst, eigenlijk veel te vaak. Presteren de kinderen onder de maat, dan krijgt de betreffende school zomaar het etiket "zwakke school" opgespeld. Er moet ten koste van alles gepresteerd worden. De leraren zijn heel veel tijd kwijt aan al die toetsingen, terwijl ze die tijd wel beter hadden kunnen besteden. Al deze toetsingsdossiers zijn enorm maar zijn in feite compleet zinloos.
Tot slot
Waarom wordt al geld nog steeds met miljoenen tegelijk over de balk gesmeten? Dat kunnen we toch niet verkopen in deze tijden van de buikriem aanhalen. Ondertussen ontvangen de directeuren en andere hoge pieten nog steeds zeer royale salarissen. Waar is de menselijke maat gebleven? En de bureaucratie is nog lang niet ver genoeg teruggedrongen. Pikken we dit nog met z'n allen? Als het aan mij ligt is vandaag nog die marktwerking verleden tijd, want het maakt meer kapot dan je lief is. De marktwerking verziekt de samenleving, en dat moeten we toch niet willen.