De Marianentrog is ongeveer 11 kilometer diep, om precies te zijn 10,994 meter, en ligt diep verscholen in de Stille Oceaan, ten zuiden van Japan en enkele kilometers naast het eiland Guam. Het is de diepst bekende plek in de Oceaan en is zelfs dieper dan de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest. Het diepste punt in de Marianentrog wordt de "Challenger Deep" genoemd. Op deze diepte dringt geen zonlicht binnen, maar er heerst een intense duisternis. Bovendien maakt de immense druk zo diep in het water het moeilijk om deze plek goed te kunnen onderzoeken. De druk op de bodem van de zee is dan ook zo'n 1000 keer zo hoog als aan de oppervlakte, om precies te zijn zo'n 1165 bar en de temperatuur zo diep in de zee schommelt rond de 3 graden Celsius. Deze extreme omstandigheden zijn op 23 januari 1960 gemeten met de in Zwitserland gebouwde bathyscaaf Triëste door de Amerikaanse marine. Dit speciale apparatuur kan op deze dieptes met die enorme druk zijn werk doen en dat is een enorme prestatie. De druk is op dergelijke dieptes namelijk zo hoog dat als je een levend wezen naar boven zou halen, dan zou het ontploffen, zelfs een bacterie.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_f5652b691287468088e9d9f9d4b46df1~mv2.jpg/v1/fill/w_960,h_540,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_f5652b691287468088e9d9f9d4b46df1~mv2.jpg)
Behalve donker is het er ook koud, maar toch leven er wel kleine dieren, geholpen door de bewegingen van het water. Er leven dieren zoals vlo kreeften, zeekomkommers, kwallen, amoeben en allerlei bijzondere vissen. De dieren die op deze diepte leven hebben zich aangepast aan de duisternis en de extreme druk. Dieren maken vaak hun eigen licht (fluorescerend) of hebben helemaal geen ogen. Er is dus leven mogelijk in deze duisternis diep onder de zeespiegel. Er leven allerlei plankton en kwalachtige dieren die hier dus kunnen overleven, terwijl ze nooit aan de oppervlakte komen. Het dag/zonlicht is niet in staat om zo diep in het water door te dringen, dus het zal op deze diepte voor eeuwig nacht blijven.
Duikers kunnen vanwege de druk niet op deze diepte komen en onderzeeërs of duikboten kunnen momenteel tot 10 kilometer diep duiken, maar dan ben je nog niet op de bodem van de Marianentrog. Daarom is er speciale apparatuur ontwikkeld. Dit is een kilometerslange kabel met hieraan instrumenten die temperatuur en stroming kunnen meten. Deze lange kabel blijft op zijn plaats door een gewicht dat dienst doet als een anker.
De Marianentrog is de diepste trog van allemaal, maar er zijn nog vier die allemaal ook meer dan 10 kilometer diep zijn, namelijk de Tongatrog (10.882 meter), de Japantrog (10.554 meter), de Koerilentrog (10.542 meter) en de Filipijnentrog (10.540 meter).
Bij de Marianentrog schuift de Pasifische plaat onder de Filipijnse plaat. Geologisch gezien is de Filipijnse plaat een jonkie en is ongeveer 50 miljoen jaar oud. De Pasifische plaat is de oudste en grootste aardschol ter wereld en is zeker 150 miljoen jaar oud. Deze schol heeft ruimschoots de tijd gehad om af te koelen en om zwaarder te worden, waardoor hij naar beneden zakt. Deze plaatrand duikt bijna verticaal omlaag. De buitenkant van deze aardschollen bestaan uit vast gesteente en zijn tientallen kilometers dik. Deze aardschollen drijven rond op hete en relatief vloeibare gesteente (asthenosfeer). Platen kunnen van elkaar af bewegen en naar elkaar toe bewegen, zoals de Pasifische plaat die onder de Filipijnse plaat schuift, en dit wordt subductie genoemd.