top of page

De mammoet (Mammuthus)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 2 feb 2022

De mammoet is zo'n 600.000 jaar geleden (ten tijde van de pleistoceen) uitgestorven en hij was vaak groter en imposanter dan de olifanten die we nu kennen en ze hadden een hele dikke vacht waarbij de haren soms wel tot aan de grond reikten. Ze behoorden toe aan de uitgestorven olifantachtigen. De bekendste mammoet is de wolharige mammoet, die hier ook in Europa rondliep. De 2 andere soorten mammoeten die hier rondliepen waren de steppemammoet en de zuidelijke mammoet. Zo'n 10.000 jaar geleden was hij de koning van de ijstijd en ze aten voornamelijk planten, bladeren en gras. Ze leefden dus vaak in koude gebieden, maar er groeide dus wel gras. De steppemammoet kon wel 4 tot 5 meter hoog worden en zo'n 7000 kilo zwaar, kortom zeer imposant en was de grootste van het stel. En ze hadden ook enorme slagtanden tot soms wel 5 meter lang. Met dit gewicht was hij zelfs nog zwaarder dan de Tyrannosaurus! Er waren nog meer soorten mammoeten, maar deze waren niet groter dan de Indische olifanten die hier nu nog rondlopen, al worden de olifanten tegenwoordig ook bedreigd in hun voortbestaan.

De wolharige mammoet was met zijn dikke vacht uitstekend aangepast aan het koude klimaat zoals bijvoorbeeld in Siberië het geval was en bevolkte hier de steppes tot hij uiteindelijk uitstierf. Naast een dikke huid en lange haren had hij een vetlaag van wel 9 centimeter om tijdens de vrieskou lekker warm te kunnen blijven. Ook hadden ze in verhouding maar kleine oren, zodat ze niet konden bevriezen. Hij kwam ooit voor in grote gedeeltes van Europa en Azië en hij wist zelfs Noord-Amerika te bereiken toen de Beringia droogviel. Regelmatig worden er nu nog mooie vondsten gedaan, omdat de skeletten van mammoeten door de permafrost goed bewaard zijn gebleven. Op onderstaande foto is een recente vondst te zien die gedaan is in Siberië (regio Khatanga).


Behalve in permafrostgebieden kwamen ze ook voor in de toendra. Er liepen ook hier in Nederland mammoeten rond, getuige de vondsten van fossielen die zijn gedaan in de Noordzee. Vroeger was de Noordzee een grote ijsvlakte, maar dat ijs is na de ijstijd gesmolten, zodat de skeletten onder water kwamen te liggen. Vroeger lag de zeespiegel zo'n 150 meter lager dan tegenwoordig en dat kwam door die enorme ijskappen, die logischerwijs veel bevroren water bevatten. Naturalis heeft de grootste mammoetverzameling, namelijk zo'n 7500 botten, en nog steeds worden er regelmatig vondsten gedaan, bijvoorbeeld met sleepnetten van vissersboten.


In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de mammoet niet uitgestorven door toedoen van de mens, maar door de klimaatverandering. Ze zijn ongeveer 4000 jaar geleden uitgestorven, omdat er steeds minder grasland beschikbaar was voor de mammoeten en dat is ze uiteindelijk fataal geworden. Door geleidelijke opwarming werd langzaamaan hun leefgebied steeds kleiner. Vanaf zo'n 14.000 jaar geleden trokken ze langzaam maar zeker steeds meer terug richting Noord-Siberië, hun laatste leefgebied, totdat uiteindelijk de laatste mammoet het loodje legde. De feitelijke oorzaak was dat door de opwarming het grasland steeds meer plaats maakte voor bomen en bossen, wat tot een fatale afloop leidde voor de mammoeten, want ze konden ze steeds moeilijker aan voedsel komen.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page