De magnetron past uitstekend in onze huidige jachtige maatschappij want ons eten is in een paar minuten opgewarmd. Daarom is de magnetron ook zo populair. Hoe de magnetron is ontstaan leest u in dit artikel.
Magnetron was eerst een radarinstallatie
Eigenlijk is de magnetron onbewust uitgevonden in de Tweede Wereldoorlog door John Randall en Harry Boot. Ze hadden een apparaat bedacht dat microgolven kon uitzenden waardoor het mogelijk was voor het leger om vijandelijke vliegtuigen op te sporen. Toen technicus Percy Spencer een reep chocolade in zijn broekzak had en vlakbij zo'n radarinstallatie stond begon het chocolade te smelten en dat zette hem aan het denken. Vervolgens deed hij een proef met mais wat natuurlijk pofte tot popcorn en daarna met een ei wat al snel ontplofte. Toen kwam de definitieve doorbraak naar de magnetron of magnetronoven zoals wij die nu kennen. Toen werd het product doorontwikkeld tot de hedendaagse magnetron.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_76720b5197f24876baa6a61b6656d8de~mv2.png/v1/fill/w_481,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_76720b5197f24876baa6a61b6656d8de~mv2.png)
1947
In 1947 werd de allereerste magnetron ontworpen door dezelfde meneer Spencer al heeft deze meneer ook heel veel andere producten uitgevonden en hij had ook maar liefst 120 octrooien op zijn naam staan. Hij was met recht een van de belangrijkste uitvinders van de 20e eeuw. Hij werd geboren in 1894 en overleed in 1970. Deze megamagnetron was bijna 2 meter hoog en was maar liefst 340 kilo zwaar. Hoe log en hoe zwaar hij ook was, hij werd al snel gebruikt in diverse restaurants en hotels. Deze magnetron kon 3000 watt leveren wat ongeveer 3 keer zoveel is als de hedendaagse magnetrons. De eerste magnetron die bedoeld was voor thuisgebruik kwam op de markt in het jaar 1976 en werd een doorslaand succes. Elke magnetron heeft een stevige constructie gekregen zodat het niet mogelijk zou moeten zijn dat er straling kan ontsnappen. Deze kooi is ontworpen door meneer Faraday. Er zijn inmiddels wereldwijd al tientallen miljoenen exemplaren van verkocht. Vanaf 1980 kwam de definitieve e doorbraak van de magnetron en is nu niet meer weg te denken uit onze eigen keuken. Eet smakelijk.
Kant en klaar maaltijden
Het leven wordt steeds hectischer en gejaagder en mede daarom gaan de magnetrons als warme broodjes van de toonbank want de mensen willen zelf ook snel, snel, snel en dat geldt ook voor het eten. De winkels liggen vol met tientallen zo niet honderden kant en klaar maaltijden die alleen nog maar even warm gemaakt hoeven te worden in de magnetron. Binnen een paar minuten heb je de lekkerste maaltijden tevoorschijn getoverd. Er is ook een trend dat er steeds meer eenpersoons huishoudens bij komen en die hebben vaak geen zin om uitgebreid te koken dus dan is ook in dit geval de magnetron een ideaal product. Hier spelen de winkels ook handig op in door veel van die kant en klaar maaltijden te baseren op 1 persoon. Diepvriesmaaltijden worden in een handomdraai ontdooit en krijgt dan tevens zijn laatste garing. Met de magnetron(oven) kun je ook heerlijk eten. Je hoeft echt geen keukenprinses meer te zijn om iets lekkers op tafel te kunnen zetten.
De naam magnetron is feitelijk onjuist
Eigenlijk is het een misvatting dat we het apparaat een magnetron noemen want de magnetron is eigenlijk het interne component van het apparaat die de microgolfstraling opwekt. De juiste benaming is eigenlijk een oven.
Microgolven
De microgolven die uw eten opwarmen in de magnetron zijn in feite dezelfde stralen als waarmee mobiel kan worden gebeld of waar radio mee kan worden geluisterd. Het is een elektromagnetische straling en het is een onzichtbare trilling. Een microgolf is vrij lang ondanks zijn naam, namelijk tussen 1 millimeter en 30 centimeter. In ons eten zitten veel water- en vetdeeltjes. De microgolven laten deze deeltjes trillen en zo ontstaat warmte. Denk hierbij maar eens aan uw handen die tegen elkaar aan wrijven. Hierbij ontstaat ook warmte alleen dan zonder straling.
Magnetron en draadloos internet
Deze combinatie lijkt op het eerste gezicht erg raar maar er is wel degelijk een verband tussen die twee. Magnetrons hebben een frequentie van 2,45 GHz. Deze frequentie wordt niet gebruikt voor draadloos internet vanwege alle stoorsignalen van de magnetrons. Deze licentie is dan ook vrij en alleen bedoeld voor magnetrons. Draadloos internet of wifi werkt met 2,4 GHz en 100 MW en heeft een bereik van ongeveer 100 meter en wordt niet gestoord door de straling van de magnetron.