Er bestaan twee soorten maagdenpalmen, namelijk een grote soort en een kleine soort en het wordt gebruikt als bodembedekker. De kleine maagdenpalm komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en wordt in Nederland beschermd. En de grote maagdenpalm komt van nature voor in Zuid-Europa en is vanzelfsprekend groter dan de kleine maagdenpalm. De grote maagdenpalm komt van nature niet in Nederland en België voor al verwilderen ze hier nog wel eens vanuit een parken en tuinen. De maagdenpalm is een prachtige altijd groene kruipende plant die onbeheerd gelaten dikke dekens van bloeiers zal vormen in uw tuin.
Deze mooie bloeier blijft ook in de winter groen en staat bekend als behoorlijk sterk en ze kunnen ook goed tegen lichte schaduw, zoals onder struiken en bomen. De takken groeien horizontaal verder over de grond en zodra deze worden bedekt met aarde dan wortelen ze zich in de grond. Ze verspreiden zich heel makkelijk verder over de grond. Een maagdenpalm is bijvoorbeeld uitstekend geschikt om onder heesters te laten groeien. Eigenlijk heeft een maagdenpalm geen specifieke zorg nodig, maar u kunt eventueel wel deze mooie bodembedekker scheuren en weer herverdelen.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_745d7b4c519045398964d9e4ade86fc3~mv2.jpg/v1/fill/w_510,h_340,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_745d7b4c519045398964d9e4ade86fc3~mv2.jpg)
Deze maagdenpalmfamilie komt van nature voor in Europa, Zuidwest-Azië en Noordwest-Afrika. De lange slingerende takken kunnen tot wel 2 meter lang worden, maar komen maar 20 tot 40 centimeter boven de grond. De kleine maagdenpalm wordt zo'n 50 centimeter breed. Gedurende vrijwel het hele jaar zullen er weer nieuwe bloemen in de bloei staan in de kleuren roze, wit, blauw of violette/paars, afhankelijk van de soort. U kunt dus genieten van uw maagdenpalm van vroeg in de lente tot diep in de herfst!
Als u besluit tot de aanschaf van een maagdenpalm, plant deze dan bij voorkeur tussen maart en half-oktober en houd dan bij voorkeur 20 tot 30 centimeter ruimte tussen de planten aan. Als u vindt dat de scheuten te lang zijn geworden knip ze dan terug in het vroege voorjaar, rond februari of maart. Stel echter uw snoeibeurt nog even uit als het weer gaat vriezen. En als u snoeit, vergeet dan ook niet om de lelijk geworden bladeren weg te knippen, want de plant loopt meteen weet uit en zo houdt u uw maagdenpalm mooier!
Wat uw tuin extra mooi maakt is het combineren van kleuren en dat kan dus ook uitstekend met de maagdenpalm. Tussen witbloeiende maagdenpalmen zullen mooie donkerpaarse bloemen natuurlijk extra opvallen! Een maagdenpalm is ook uitstekend geschikt als u niet teveel tijd wilt besteden aan uw tuin en toch af wil van al het onkruid. Als je echter ook van de andere bloemen en planten wilt genieten, zorg er dan voor dat de maagdenpalm de tuin niet gaat overheersen.