top of page

De korenwolf komt in Nederland alleen voor in Midden- en Zuid-Limburg

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

De korenwolf (Limburgse benaming) wordt ook wel Europese hamster genoemd en is een in het wild levend knaagdier. Andere benamingen zijn de veldhamster, zwartbuikhamster en aardwolf. Dit leuke diertje komt in het wild niet veel meer voor en staat te boek als een bedreigde diersoort. Er wordt geschat dat er momenteel zo'n 1500 korenwolven rondlopen in Midden- en Zuid-Limburg (ten zuiden van de stad Roermond). In Nederland komen ze hier alleen maar voor omdat ze specifiek leven op löss- en leemgronden. Deze hamsters bouwen namelijk burchten en deze gronden bieden hier genoeg stevigheid qua constructie voor en heeft bovendien een goede afwatering. In deze grond kunnen ze goed graven en gangenstelsels maken. Deze gangenstelsels lopen soms door tot wel enkele meters onder de grond en komen vaak uit in meerdere kamers. In deze kamers slaan ze voedsel op en ze bouwen hier ook hun nesten.



Korenwolven leven voornamelijk in de velden, akkers en landerijen. Ze zijn inclusief staart van zo'n 5 centimeter gemiddeld ongeveer 30 centimeter groot. Knaagdieren zijn nachtdieren, zo ook de korenwolf en dus gaan ze in de nachtelijke uren op zoek naar voedsel. Korenwolven eten voornamelijk voedsel zoals zaden, granen, grassen en koren, maar soms eten ze ook dierlijke eiwitten zoals muizen, kikkers, kuikentjes, slakken, wormen en allerlei insecten.


Korenwolven maken zich in oktober langzaam maar zeker klaar om in winterslaap te gaan. Ze maken dan alle ingangen en uitgangen dicht van hun gangenstelsel (met aarde/grond) en gaan vervolgens diep in rust tot april. Hun lichaamstemperatuur daalt in deze periode naar zo'n 5 graden Celsius. Soms worden ze even wakker (gemiddeld eens per 5 dagen) om te eten van hun aangelegde voedselvoorraad. Dan doen ze ook even hun behoefte in een andere gang en zo gaat het de hele winter door. Als de lente aanbreekt en de temperatuur weer gaat stijgen naar 7 tot 10 graden Celsius dan gaan ze weer naar buiten (eind maart of begin april).


Een vrouwtje kan meerdere keren per jaar jongen werpen ( 2 tot soms wel 5 keer) tot wel 15 jongen per keer. Ze leven solitair, maar na de paring gaan ze ieder weer geheel hun eigen weg en gaan weer terug naar hun eigen burcht De paringstijd loopt van april door tot diep in augustus. Het dekkingsritueel duurt 1 tot 2 dagen en het vrouwtje lokt het mannetje met de geuren van een urinespoor. Het vrouwtje is 18 tot 21 dagen drachtig totdat de jongen worden geboren. De jongen zijn aan het begin nog helemaal kaal en volkomen blind. Ze eten in deze periode voedsel wat hun moeder voor ze meeneemt. Na 2 weken hebben ze al een mooie vacht en kunnen ze al goed zien en dat moet ook wel want na 3 tot 4 weken worden ze verstoten en zijn ze helemaal op zichzelf aangewezen. Jonge korenwolven zijn dus al vroeg zelfstandig, maar moeten nog wel verder groeien, want ze zijn in deze fase net zo groot als een klein veldmuisje.



0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page