De koperkoorts is sinds 2010 officieel toegeslagen in Nederland. Al het koper wat los zit (maar ook wat vast zit) loopt gevaar om te worden gepikt. Zelfs antieke scheepswrakken zijn tegenwoordig niet meer veilig. De relatief hoge koperprijs verleidt de dieven om snel veel geld te kunnen verdienen.
Spoorwegovergangen
De koperkoorts is sinds 2010 officieel toegeslagen in Nederland. Koperdieven stelen heel veel koper wat los zit maar vaak ook wat vast zit. Vrijwel iedere dag is het wel weer raak. Zo strippen koperdieven structureel spoorwegovergangen. Vorig jaar had ProRail niet minder dan 10 miljoen Euro schade wat veroorzaakt was door de koperdieven.
En dan hebben we het nog niet eens over het aspect veiligheid bij de spoorwegovergangen. Dit gaat nog eens een keer gigantisch mis. Maar hoe moet je nu honderden kilometers spoor alleen al in Nederland bewaken?
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_527969ca29db4b979b086945e69b1689~mv2.jpg/v1/fill/w_604,h_340,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_527969ca29db4b979b086945e69b1689~mv2.jpg)
Waar hebben koperdieven het nog meer op gemunt?
Maar ook bedrijven en bouwplaatsen waar koperen leidingen, elektrakabels, bliksemafleiders en sein- en wisselkabels liggen zijn vaak doelwit van het dievengilde. Zelfs cultureel erfgoed is allang niet meer veilig. Koperen beelden en andere kunst of koper op begraafplaatsen (grafornamenten) wordt niet zelden meegenomen. Zelfs koperen kerkklokken zijn al niet meer veilig gebleken. Soms wordt er later nog wel eens iets teruggevonden maar niet zelden is het dan (zwaar) beschadigd.
Scheepswrakken
Maar het dievengilde heeft alweer wat nieuws ontdekt om `makkelijk` geld te kunnen verdienen. Sinds kort zijn zelfs de scheepswrakken op de bodem van de zee al niet meer veilig. Scheepswrakken kunnen gedeeltelijk of zelfs helemaal vernietigd worden in hun zoektocht naar koper. We kunnen niet eens al onze goederen beschermen op land, laat staan dat we dat zouden kunnen op zee. Als iemand iets verdachts op zee zou zien dan kan natuurlijk wel de politie of justitie ingeschakeld worden maar hoe kun je bijvoorbeeld in het troebele water van de Noordzee nu fatsoenlijk iemand opsporen. Dat staat gelijk aan een speld in een hooiberg. En bovendien geeft de regelgeving geen uitsluitsel over welke instantie nu eigenlijk in deze internationale wateren deze dieven in de kraag zou moeten vatten.
Scheepswrakken zijn kraamkamers
Scheepswrakken zijn in zeer korte tijd geliefde duiklocaties geworden van het dievengilde. Zelfs de antieke scheepswrakken worden niet ongemoeid gelaten en worden vaak zelfs met een sterke grijper uit elkaar getrokken met alle gevolgen van dien. Het gaat ze maar om een ding, namelijk het plunderen van al het aanwezige koper. Goedwillende Nederlandse wrakduikers hebben dan ook de noodklok geluid, want er wordt nog meer vernietigd. Scheepswrakken zijn namelijk de kraamkamers van de Noordzee en alle andere zeeën. Talloze planten en vissoorten gedijen hier namelijk erg goed.
Vroeger werd er door een wrakduiker als trofee wel eens een patrijspoort, munitie of het slot van een munitiekist meegenomen. Maar nu wordt echt alles aan flarden gescheurd met hun grote grijpers in hun honger naar koper. Toeristische duikers raken de zo geliefde duiklocaties kwijt. Maar het algemeen belang wordt ook geschaad. Antieke scheepswrakken zijn van onschatbare waarde en dan dus niet alleen om het koper. Als zo´n scheepswrak wordt vernietigd dan wordt dit unieke ecosysteem van plant en vissen onherstelbaar verstoord. Er is door sleepnetten al zo veel verloren gegaan op de bodem van de zee. Dit zijn zandvlaktes geworden waar niks meer wil groeien en waar zeker geen voortplanting van vissen meer mogelijk is. Dit gevaar ligt dus nu ook op de loer voor onze antieke scheepswrakken.
Duikers die scheepswrakken hebben bekeken kunnen het beamen. In de loop der jaren veranderen ze langzaam in prachtige kunstmatige riffen. De scheepswrakken worden overwoekerd door planten en anemonen, en de vissen gebruiken de beschutte ruimtes dus als kraamkamers en kunnen zich zo heel goed voortplanten. Deze scheepswrakken zijn onmiskenbaar een onderdeel geworden van een uniek ecosysteem die we met z´n allen moeten koesteren voordat het te laat is.
Koperprijs
Er is wel een klein lichtpuntje. De prijs van koper is licht in het dalen. In 2011 werd er per kilo koper wel tot 7 Euro 45 betaald terwijl het nu schommelt rond de 6 Euro per kilo. Maar of deze dalende trend van de koperprijs nu echt zorgt voor minder diefstal. Ik waag het te betwijfelen. Koperdieven, ga eens echt werken voor je geld!