Er zijn meer dan 300 soorten kolibries (wetenschappelijke naam Trochilidae) en ze komen vooral voor in Zuid-, Midden- of Noord-Amerika. Hun oorspronkelijke leefgebied ligt grofweg tussen Alaska en Vuurland. Ze worden ook wel helikopters, vliegende juwelen, robijnkeeltje, groene gekroonde briljant, glinsteramacillia of amethystkolibrie genoemd omdat ze een prachtig verenkleed hebben. Hun ioniserende verenkleed lijkt iedere keer wel een andere kleur te hebben. Ze zijn een familie van vogels afkomstig uit de orde van de gierzwaluwachtigen. Deze vogels hebben een zeer snelle vleugelslag (15 tot 80 vleugelslagen per seconde) en daardoor kunnen ze stil in de lucht blijven hangen. Deze parameter verschilt echter van soort tot soort. Hun supersnelle vlucht zorgt er voor dat ze tot wel 30 keer zo veel energie gebruiken dan de mens. Bij voedseltekorten en bij slaap zijn ze in staat om een transformatie te ondergaan waarbij de stofwisseling wordt vertraagd, waardoor er energie wordt bespaard. Ze eten dan ook dagelijks de helft van hun lichaamsgewicht, maar dat is dus ook hard nodig.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_d65969a9db124ed585b48cdc8d7d8a2f~mv2.png/v1/fill/w_510,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_d65969a9db124ed585b48cdc8d7d8a2f~mv2.png)
Zo kunnen ze al vliegend nectar snoepen uit een bloem en daar is verder geen andere vogelsoort toe in staat. De kolibrie is de enige vogel die zelfs achteruit kan vliegen. Ze kunnen ook recht omhoog en recht omlaag vliegen. Ze gebruiken veel minder energie als ze achteruit vliegen dan dat ze stil blijven hangen in de lucht.
Het zijn mooie kleine schattige vogeltjes, maar de mannetjes zijn enorm territoriaal ingesteld. De mannetjes laten zien en horen dat ze er zijn door te vliegen en zanggeluiden te maken dat de vrouwtjes verstaan, soms tot aan het agressieve toe. Vrouwtjes proberen met allerlei manieren en vliegbewegingen de agressiviteit bij de mannetjes af te remmen. Alleen tijdens de paarperiode komen kolibries nader tot elkaar. Dit baltsgedrag is bedoeld om de agressiviteit te remmen en om te zorgen voor nageslacht. Na de paring legt het vrouwtje na een dag of vijf het eerste ei. De eieren zijn minder dan een halve centimeter groot, maar vertegenwoordigen wel zo'n 10% aan lichaamsgewicht op dat moment. Na twee dagen legt ze een tweede ei en daar zal het bij blijven. Afhankelijk van de soort en de omgevingstemperatuur zullen de eitjes na 13 tot 25 dagen uitkomen. De jongen zijn in de beginfase nog kaal maar zijn na drie weken al helemaal zelfstandig.
Ze wegen maar een paar gram maar ze zijn in de lucht tot zeer indrukwekkende prestaties in staat. Zonder tegenwind kunnen ze wel 100 kilometer per uur halen. Hoewel ze in de lucht tot ongelofelijke prestaties in staat zijn kunnen ze op de grond niet lopen of springen. Gedurende de evolutie hebben ze kleinere pootjes ontwikkeld om in de lucht beter te kunnen vliegen. Ze gebruiken hun pootjes alleen om zijwaarts te scouten en om te jeuken en krabben.
Kolibries hebben van alle vogelsoorten het minste aantal veren, namelijk 1000 tot 1500 veren. Dat hebben ze vooral te danken aan het feit dat ze zo klein zijn en als je ze klein en licht bent betekent het ook dat je beter kunt vliegen. De kleinste kolibrie is de bijenkolibrie en is slechts 2,5 centimeter groot en is alleen te vinden in Cuba. 25 tot 30% van het gewicht van een kolibrie zit in zijn borstspieren. Dit zijn brede borstspieren waardoor de kolibrie in de lucht zo geweldig kan vliegen.