De kiwi is een vogel die niet kan vliegen en is het nationale symbool van Nieuw-Zeeland. Vroeger vloog deze vogel wel rond, maar hij is door de evolutie het vliegen compleet verleerd. Ze hebben slechts nog kleine schamelige vleugeltjes van zo'n 5 centimeter die eigenlijk geen nut meer hebben en hangen er dus maar wat bij. Ondanks dat kiwi's niet kunnen vliegen kunnen ze belagers wel stevig aanvallen door te trappen en te stampen met hun poten en kunnen ze hiermee dus ook verwonden. Verkijk je hier dus niet op, want ze kunnen dan ook harder lopen dan een mens. Het zijn niet de meest elegante dieren qua uiterlijk, want ze lijken wel op een pluizenbol met die zachte, warrige en afhangende veren van ze.
Het is de kleinste loopvogel die er rondloopt en heeft een behoorlijk ander uiterlijk dan alle andere loopvogels. Ze hebben een rond lichaam en een lange puntige snavel en leven paarsgewijs. Ze danken hun naam aan de Maori's die de naam hebben afgeleid van de kreet van het mannetje tijdens het paarseizoen. Vroeger werd er veel op kiwi's gejaagd, maar het is nu een bedreigde diersoort en sinds de 19e eeuw wordt er niet meer op ze gejaagd. Er lopen 4 soorten kiwi's rond op Nieuw-Zeeland.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_09bc5bbcf6014c58a4331b8c5f60b1cb~mv2.jpg/v1/fill/w_278,h_181,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_09bc5bbcf6014c58a4331b8c5f60b1cb~mv2.jpg)
• The North Island Brown Kiwi
• The Southern Tokoeka
• The Great Spotted Kiwi
• The Little Spotted Kiwi
• The Rowi Kiwi
The North Island Brown Kiwi is vooral op het Noordereiland te vinden. The Southern Tokoeka vind je vooral op Stewart Island en heeft tegenwoordig nog 4 ondersoorten. The Great Spotted Kiwi vind je voornamelijk in het Noordwestelijke gedeelte van Nelson. De Little Spotted Kiwi zit vooral op kleine eilandjes als Kapiti Island. En over The Rowi Kiwi is nog niet zoveel bekend, want deze vogel is pas onlangs ontdekt door middel van DNA-onderzoek.
Ze leven in bosrijke gebieden en omdat ze dus niet kunnen vliegen gaan ze op de grond op zoek naar voedsel. Dan pikken ze met hun snavel in de grond en zo ruiken ze hun voedsel. Kiwi's eten vooral insecten, spinnen, wormen en andere ongewervelde dieren, maar ze eten ook zaden. Ze hebben een goed ontwikkeld reukvermogen, maar ze kunnen zeer slecht zien.
Deze bijzondere vogels leggen 1 tot 3 eieren en na ongeveer 75 tot 84 dagen zullen de eieren een voor een uitkomen. Ze kennen echter een moeizame voortplanting, want omdat ze alleen lopen kunnen ze hun eieren maar moeilijk verstoppen voor rovers en andere belagers. Vrouwtjes zijn over het algemeen iets zwaarder dan de mannetjes en wegen tot 4 kilo. Mannetjes zijn ongeveer 1 kilo lichter. Kiwi's zijn hele schuwe dieren en komen 's nachts tevoorschijn om voedsel te zoeken en daarom zijn ze ook moeilijk te spotten. Om een kiwi te kunnen spotten in de prachtige natuur van Nieuw-Zeeland is het verstandig om een gids te nemen die de juiste wegen weet te bewandelen. Het kost wat maar dan is de kans om een kiwi te spotten ongeveer 90 procent.
Kiwi's worden ook wel snipstruisen (Apterygiformes) genoemd net zoals Nieuw-Zeelanders ook wel kiwi's worden genoemd net als heel veel andere dingen in dit prachtige land, zoals de Nieuw-Zeelandse Dollar (NZD). Nieuw-Zeelanders zijn dan ook met recht trots op hun kiwi's. Vroeger kwamen ze vooral voor in bosrijke gebieden, maar tegenwoordig zie je ze ook steeds vaker in de buurt van grasland en andere meer open gebieden. Ieder kiwi paartje verdedigt een gebied van ongeveer 2,5 hectare.