Het begon met de piramides
Decennia lang waren de piramides in Egypte de hoogste bouwwerken van de wereld. Rond 2500 voor Christus zijn in Egypte 9 piramides gebouwd, waaronder de piramide van Cheops. Deze grootste piramide was tot het jaar 1311 na Christus het allergrootste bouwwerk van de wereld. Deze immense piramide is 146 meter hoog, 230 meter breed en er zijn niet minder dan zo'n 2,3 miljoen stenen gebruikt die per stuk gemiddeld 2500 kilogram wegen. Vroeger was men dus ook heel wat mans. Toen in het jaar 1311 de bouw van de kathedraal van Lincoln werd voltooid was deze piramide na een aantal millennia niet meer de grootste. Thans behoren de piramides tot 1 van de 7 wereldwonderen.
Industrialisatie
Tijdens de industrialisatie van de afgelopen eeuwen is alles in een stroomversnelling terecht gekomen. Sinds 2010 is de Burj Khalifa het hoogste bouwwerk ter wereld. Deze gigantische wolkenkrabber staat in de Arabische stad Dubai en is 828 meter hoog. Om de top te bereiken moet je 163 verdiepingen zien te overbruggen. Dus neem dan maar niet de trap, maar stap in een van de 163 beschikbare liften.
In Dubai schijnt alles maar te kunnen. Geld speelt daarbij geen enkele rol, of er nu crisis is of niet. De Burj Khalifa kostte in totaal 1,1 miljard Euro. Iedere keer worden de wolkenkrabbers weer een stukje hoger. Telkens kwam er weer een verdieping bij om de concurrentie toch af te kunnen troeven. Maar bij de Burj Khalifa heeft men er toch een schepje bovenop gedaan, maar het zal evenmin een kwestie van tijd zijn voordat dit record toch weer zal worden verbroken. Er is maar liefst 6 jaar gewerkt aan deze immense toren. Geloof het of niet, maar soms waren er wel 12.000 bouwvakkers tegelijkertijd aan het werk. Deze wolkenkrabber steunt op 192 betonnen palen die meer dan 50 meter de grond in zijn gegaan.
Het zal voor een glazenwasser niet meevallen om alle 26.000 ramen schoon te krijgen. In de praktijk duurt het zo'n 4 maanden om alle ramen te kunnen zemen. In de tussentijd zijn de eerste ramen allang weer vies, dus dan kan hij weer vooraan beginnen. Een ding is zeker, deze glazenwasser moet geen hoogtevrees hebben. Een glazenwasser gebruikt vast veel water om al die ramen schoon te kunnen maken, maar weet je wel hoeveel water door die mensen in het gebouw wordt verbruikt? Niet minder dan 946.000 liter per dag.
Gaan we in de toekomst nog hoger? Er liggen diverse plannen op tafel voor de realisatie van nog hogere wolkenkrabbers, en dan met name in Dubai. Men dacht altijd dat er alleen maar in Amerika hoge wolkenkrabbers werden gebouwd, maar in China, Dubai maar zelfs ook hier in Europa gaan ze dus ook flink de lucht in. In het Manhattan van New York staan ook vele wolkenkrabbers, maar ze zijn allen lang niet zo groot als de Burj Khalifa. Niet iedere grondsoort is geschikt voor de bouw van enorme wolkenkrabbers. Nederland heeft met name in Rotterdam en Amsterdam enkele redelijk hoge gebouwen, maar veel hoger zal het niet worden. Nederland heeft namelijk geen geschikte ondergrond. Maar zal de mensheid ooit in staat zijn om wolkenkrabbers te bouwen van meer dan 1 kilometer? Dan worden het haast ruimtekrabbers, want dan loop je op die hoogte iedere dag in de wolken, of je nu wilt of niet.