De Hondsrug is een langgerekte zandrug en loopt van de stad Groningen naar Coevorden (Drenthe). Deze zandrug is ruim 150.000 jaar geleden ontstaan door een grote ijsmassa (de voorlaatste ijstijd Saalien) die dit vlakke landschap veranderde. In deze tijd kwamen door de enorme ijskrachten enorme keien mee vanuit Scandinavië en stuwden deze massa richting het noordoosten. En bepaalde rivierstromen onder dit ijs zorgden voor heuvels of ruggen in het landschap. Er zijn in dit gebied heuvels, dalen en stromende beken. De Hondsrug maakt deel uit van een groter geheel van zandruggen en stroomdalen en wordt Hondsrugsysteem genoemd. Deze langgerekte zandrug is in totaal 70 kilometer lang en het hoogste punt van de Hondsrug ligt op 30 meter boven NAP. Dit hoogste punt ligt op de Haantjeduin bij de stad Emmen en is het hoogste punt van Drenthe.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_7861bdb11ddf4d4c90608121ccb687a3~mv2.jpg/v1/fill/w_259,h_195,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_7861bdb11ddf4d4c90608121ccb687a3~mv2.jpg)
De natuur is hier heel afwisselend en ongerept. Dit prachtige gebied staat garant voor vele uren wandel- of fietsplezier. Dit natuurpark is van grote ecologische, archeologische en culturele waarde en heet officieel het UNESCO Geopark de Hondsrug. Er zijn hier mooie archeologische vondsten gedaan zoals gereedschap, wapens en sieraden. Er is hier zelfs een veenlijk te bewonderen. In de prehistorie hebben er namelijk mensen op deze ruggen gewoond. Dit was tevens een van de oudst bewoonde gebieden van het land. Er zijn hier ook diverse bezienswaardigheden te zien zoals hunebedden (het grootste hunebed van Nederland) en in dit natuurgebied liggen ook een aantal hele leuke dorpjes zoals Oud-Aalden. Er liggen hier ook een aantal mooie veengebieden. Tevens vind je er grafheuvels en kan je restanten vinden van karrensporen.
De Hondsrug is in het zuiden ongeveer 7 kilometer breed en is in het noorden zo'n 2 kilometer breed. De hoogste top is 30 meter hoog en ligt bij Emmen, maar is grotendeels al hoger dan 20 meter. Bij Drouwen ligt ook een top van 25 meter (de Kampenes).
Er komen hier zeldzame plantensoorten voor zoals Valkruid, Maanvaren, Heelkruid en Bosgeelster. Er zijn hier ook nog enkele restanten te vinden van oorspronkelijke loofbossen zoals het Buinerholt, de Valtherspaan en de Kleine Holten (Gieten). Veel bossen zijn helaas in de huidige moderne tijd verdwenen. Maar in de eerder genoemde overige bossen is een rijke flora aanwezig met planten zoals het Bosviooltje, Bleke zegge, de Zevenster en de Bosanemoon. Helaas zijn er wel gebieden verdwenen maar door de huidige natuurontwikkeling zijn er ook bijzondere natuurgebieden ontstaan en/of hersteld zoals in gebieden rondom Gasselte en Odoorn, maar ook de oostelijke flanken van de Drentse Aa (Westerholt) en in het Hunzedal (Branden en Zoerse landen).