top of page

De Heilige of Indische Lotus

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 31 jan

De Heilige of Indische Lotus (wetenschappelijke naam Nelumbo nucifera) is een prachtige waterplant die oorspronkelijk alleen voorkwam in Indonesië en Japan, maar ze groeien nu ook in Thailand, Suriname, Australië, in het zuidoosten van Amerika en zelfs nu ook al hier in Nederland.. Deze stengels kunnen in het water wel meer dan 5,5 meter lang worden, afhankelijk van de waterdiepte. Hij wortelt zich in een moerasachtige bodem alleen zullen de bladeren en bloemen er nooit modderig uitzien. Daarom is deze Heilige Lotus een symbool van zuiverheid in het hindoeïsme en het boeddhisme. Hij wordt dan ook beschouwd als de meest heilige bloem onder alle lotussoorten.


Deze mooie waterplant heeft roze, witte of blauwe bloemen en heeft in het midden van de bloem een vrucht in de vorm van een doorgesneden kegel. De diameter van de bloem kan wel 23 centimeter bedragen en bloeit de hele zomer door. Een bloem bloeit ongeveer 4 dagen. Na de bloei zal de vrucht gaan zwellen en de zaden zullen afrijpen. Geheel rijp zal de vrucht naar beneden vallen in het water en zo komen de zaden ook in het water terecht. Als het kouder begint te worden en de dagen korter worden zal de Lotus in winterslaap gaan. En als in het nieuwe jaar de eerste warme dagen zich aandienen dan komen de wortelstokken weer tot leven.



De Lotus symboliseert voor de Hindoes “de wedergeboorte” omdat de bloemen die iets boven het water uitsteken zich vroeg in de ochtend openen en zich 's avonds weer sluiten. In het boeddhisme heeft elke kleur Lotus zijn eigen betekenis. De roze Lotus staat voor de ware ziel van het individu en staat voor puurheid en hij staat ook voor “Lord Buddha”. De bloemen steken iets boven de bladeren uit en openen zich vroeg in de ochtend. In de avond zal de bloem weer sluiten. In het midden van de bloem zit een kegelvormige vrucht waarin zaden zitten. Als de zaden eenmaal rijp zijn dan richt de bloem zich naar beneden zodat de zaden in het water kunnen vallen. Deze zaden blijven heel lang kiemachtig, soms wel honderden jaren. De Lotus groeit niet zoals de waterlelie midden in het water.


De Lotusbloem is zelfs eetbaar, ingrediënten worden gebruikt in geneesmiddelen, en de geur is verfijnd. In Japan, Zuid Rusland, India en Pakistan wordt de Lotus gegeten. De jonge bladeren, bloemen, zaden en wortelstokken worden er geconsumeerd. De bloem is erg geurig en trekt allerlei insecten aan zoals kevers en honingbijen. Alhoewel honingbijen worden aangetrokken door de geuren en mooie felle kleuren produceert de Lotus geen honing.


De Heilige Lotus is vooral geschikt voor in grote vijvers en plant ze dan 1 tot 2 meter diep. In principe is de Lotus winterhard, maar de wortels moeten niet bevriezen. In diepere vijvers is de kans op bevriezing behoorlijk kleiner. Bij een ondiepe vijver kunt u de Lotus binnen laten overwinteren in de kelder of garage. In een vijver kunnen de wortelstokken zich zo verspreiden dat een groot wateroppervlak geheel door deze plant kan worden overspoeld. Op de bladeren van de Lotus treedt het Lotuseffect op. Dan hecht water en vuil zich niet aan de plant. Dit is mogelijk door micro- en nano-structuren op het oppervlak. Oppervlakten met dit speciale effect worden ook wel super hydrofoob genoemd.

3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page