top of page

De grootste brandveroorzakers op een rij

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 31 jan

Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Niemand wil er ooit mee te maken krijgen, maar je kunt er altijd mee te maken krijgen, hoe klein de kans misschien ook is. Er gebeuren niet minder dan een slordige 100.000 woningbranden per jaar. Dat zijn ongeveer 274 meldingen per dag. Gemiddeld zijn er in Nederland 33 fatale woningbranden op jaarbasis, waarbij dus een of meerdere doden zijn te betreuren. Nu volgt een compleet overzicht van de grootste brandveroorzakers op een rij. Preventief kun je namelijk de kans op een brand in je woonomgeving ook behoorlijk verkleinen.


Ieder jaar worden er alleen al in Nederland meer dan 2000 meldingen gedaan betreffende schoorsteenbranden. Veel mensen laten niet preventief minimaal een keer per jaar hun schoorsteen(kanaal) vegen, terwijl dat natuurlijk wel verstandig zou zijn, want het schoorsteenkanaal kan vervuild of zelfs helemaal verstopt zijn. Op deze manier kun je namelijk de kans op een schoorsteenbrand behoorlijk verkleinen. Schakel altijd een professioneel bedrijf in en laat het bij voorkeur doen voor het stookseizoen.



Ondanks dat er steeds minder mensen roken zijn brandende sigaretten nog steeds een belangrijke veroorzaker van brand. Denk hierbij aan roken in bed en dat je in slaap valt, of aan smeulende sigaretten in de prullenbak. Rokers moeten eigenlijk altijd extra gefocust zijn op zulke zaken. Weet u bijvoorbeeld van welke soorten materialen uw meubels zijn gemaakt en zijn ze wel brandvertragend?


De vlam in de pan in de keuken is ook een grote brandveroorzaker. Gebruik dan nooit water om te blussen, want dan kan er een steekvlam ontstaan. Sluit dan altijd de pan af met een deksel. Er komt dan geen zuurstof meer bij en het vuur zal dan uiteindelijk geheel doven. Blijf altijd kalm en zet ook de afzuigkap en de warmtebron uit. Ga nooit met een hete pan lopen, maar laat hem gewoon afkoelen. Bel voor de zekerheid altijd de brandweer en laat hen de boel controleren of de brand onder controle is. Blijf wel altijd in de keuken totdat de brandweer is gearriveerd en kijk tevens of er geen brandbare materialen in de buurt vlam kunnen vatten, want dan kan de brand overslaan.


Er kan ook brand ontstaan als u ongelimiteerd stroom verbruikende apparaten op slechts een stopcontact aansluit. Dit kan ook gebeuren met verlengsnoeren en/of stekkerdozen. Er kan dan brand ontstaan als het snoer te heet wordt. Laat een verlengsnoer ook nooit opgerold zitten, want ook dat is vragen om problemen. Zet uw tv altijd uit als u weggaat. Vooral oudere tv's willen in de stand-bymodus nog weleens in brand vliegen. De wasdroger is ook niet zelden het probleem. Leeg het deurfilter bij voorkeur na iedere droogbeurt. Ook moeten de filters aan de achterzijde periodiek worden gecontroleerd. En vergeet ook niet om de condensator aan de voorzijde stofvrij te houden. En blijf gewoon thuis als de droger aanstaat.


Kinderen zijn ook regelmatig de boosdoener bij branden in en om het huis als ze spelen met vuur. Ouders moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen en hun kinderen wijzen op de gevaren. Volwassen doen het soms echter niet veel beter. Denk hierbij aan het uit de hand lopen van de barbecue. Gebruik ook nooit vreemde vloeistoffen zoals bijvoorbeeld spiritus of benzine bij het aanmaken, want dan is het vragen om problemen. Hier zijn aanmaakblokjes natuurlijk voor bedoeld. Houd altijd een blusmiddel zoals zand bij de hand. En kies bij voorkeur een windvrije plaats, want dat is wel zo handig!


Ook ontstaan er regelmatig branden door het plaatsen van onstabiele kaarsen die ervoor kunnen zorgen dat bijvoorbeeld de gordijnen vlam vatten. En blaas ze natuurlijk altijd uit als u weggaat of gaat slapen, want u zult niet de eerste zijn die bij thuiskomst ziet dat het huis in lichterlaaie staat! En vergeet ook niet om rookmelders te installeren, want er kunnen mensenlevens op het spel komen te staan!

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page