Sinterklaas komt er weer aan. Menig kinderhart zal sneller gaan kloppen. De Goedheiligman met zijn Pieten zal ongetwijfeld alle kinderen weer gaan verwennen, maar wat is nu het verhaal achter Sinterklaas?
4 weken lang Sinterklaas op bezoek in Nederland
5 december is ongetwijfeld de climax voor alle kinderen want dan is het pakjesavond maar het gehele gebeuren duurt eigenlijk zo'n 4 weken vanaf het moment dat Sinterklaas aankomt in Nederland. De Goedheiligman komt altijd aan in alle steden in dorpen in Nederland op de 2e zaterdag van de maand november. Veel landen hebben wel soortgelijke feesten maar er zijn ook duidelijke verschillen zodat daar niet over Sinterklaas kan worden gesproken.
Geschiedenis Sint-Nicolaas
Nicolaas was heel vroeger (4e eeuw) de bisschop van Myra in Turkije. Hij schijnt vele wonderen te hebben verricht. Hij was toen beroemd en nu dus in feite nog alleen is het dan een ander persoon. Hij stierf op 6 december 342. Omdat hij zo veel goede dingen had gedaan is hij toen heilig verklaard. Zo werd de naam Sint-Nicolaas. Zijn sterfdag werd dus een feestdag. In België is pakjesavond wel op de goede dag, namelijk 6 december. De nieuwe dag begon vroeger al om 6 uur 's avonds dus eigenlijk is het dan al 6 december al is het dan nog 5 december. Eigenlijk is het dus een herdenkingsfeest al wordt veelal gedacht dat Sinterklaas op die dag jarig zou zijn.
De Pieten
De Pieten horen natuurlijk ook bij het Sinterklaasfeest. De bisschop van Myra zou ooit een Noorse slaaf genaamd Piter hebben aangekocht. Deze slaaf is vervolgens door Nicolaas in vrijheid gesteld en hij was zo blij en opgetogen dat hij de rest van zijn leven Nicolaas heeft gediend. De bekendheid dankt hij dus aan Nicolaas. De naam is bij ons uiteindelijk Zwarte Piet of Roetveeg Piet geworden.
Bari
Na een gevecht met Turkse moslims namen Italiaanse zeelieden de stoffelijke resten van Nicolaas mee naar Italië (Bari) omdat ze niet wilden dat ze het gebied zouden veroveren en zo Nicolaas in hun handen zou komen. De overblijfselen van Sint-Nicolaas liggen nu nog steeds in Bari, maar omdat later Bari een paar eeuwen in handen is geweest van de Spanjaarden denken vele mensen dat Sint-Nicolaas uit Spanje komt terwijl dat eigenlijk helemaal niet waar is.
Amerigo
Voor 1990 was de naam van het paard van Sinterklaas nog gewoon een schimmel of "het paard van Sinterklaas", al werd er in 1986 ook al eens de naam Jasper gebruikt voor het paard van Sinterklaas. In 1990 was de landelijke intocht in Elburg en toen werd er voor het eerst gesproken over Amerigo, het paard van Sinterklaas. Amerigo is vernoemd naar Amerigo Vespucci. Amerigo is de rest van het jaar als Sinterklaas er niet is een politiepaard en zit in de Koninklijke Stallen in Den Haag.
Schoenen zetten
In het jaar 1427 werden er al schoenen gezet in wel in de Sint Nicolaaskerk in Utrecht. Dit waren rijke Utrechters die hoopten op een vette buit die vervolgens werd verdeeld onder de armen. Er zijn beschrijvingen bekend van kinderen die in de 16e eeuw al hun schoen zetten in de huiskamer. De bekende schilder Jan Steen heeft in de 17e eeuw ook een Sinterklaas-tafereel geschilderd. Ze kregen toen ook al vaak speelgoed, pepernoten of speculaas in hun schoen. Jongens kregen echter vreemd genoeg vaak een roe of een zakje zout in hun schoen. Nu wordt de schoen vaak bij de schoorsteenmantel bij de kachel gezet want dat is vlakbij de schoorsteen waar de Pieten doorheen kruipen om de cadeaus in de schoentjes te doen. Door de vieze schoorsteen zijn de pieten vies geworden en heten dus niet voor niks Zwarte of roetveeg Pieten. Kinderen leggen wel eens een tekening bij hun schoen of een glaasje water voor de Sint en een wortel of suikerklontjes voor Amerigo, want hij kan tenslotte over de daken heen lopen.
Media
De media heeft er voor gezorgd dat Sinterklaas steeds breder kan worden uitgedragen. De winkels zijn al ruim voordat de Sint arriveert uitgedost met de lekkerste dingen zoals chocoladeletters, marsepein, speculaas, pepernoten, chocoladenoten, chocoladegeld en noem maar op. Ook proberen ze klanten over de streep te trekken met aanbiedingen en andere lokkertjes. Met name de speelgoedwinkels varen er wel bij want de schoen moet iedere dag wel vol natuurlijk tenzij de kinderen stout zijn geweest natuurlijk. Vele steden en dorpen maken van de aankomst van Sinterklaas een ware happening met als doel natuurlijk om zoveel mogelijk mensen aan te trekken. Ieder jaar is de aankomst van de Sint in een stad bovendien live op tv. En vergeet ook niet het Sinterklaasjournaal te kijken wat iedere dag op tv is of weer een nieuwe Sinterklaasfilm te bekijken. Sinterklaas verdient weer vele tientallen miljoenen.