We kijken allemaal al jaren televisie maar hoelang kijken we nu eigenlijk naar de tv? Wanneer is het allemaal begonnen? Een kleurentelevisie is nu doodnormaal maar vroeger keken we naar een zwart-wit tv. Hier volgt een overzicht van de geschiedenis van de televisie.
Hoe het begon
Al vanaf 1930 werden er proeven gedaan om uiteindelijk een televisie-uitzending mogelijk te kunnen maken. Philips werkte samen met televisiepionier Erik de Vries (werknemer natuurkundig laboratorium Philips). Zo was er al in 1935 een experimentele televisie-uitzending. Tussen 1948 en 1951 leidde deze Erik de Vries 264 experimentele uitzendingen die ontvangen werd door een paar honderd televisies die in Eindhoven waren opgesteld veelal bij werknemers van Philips.
1e uitzending en verder
Amerika was ons net voor op dit gebied. Op 4 september 1951 was het zover. Dit was een speech van president Harry Truman op de Japanse Peace Treaty Conference in San Francisco. Vanaf 18 november 1951 was er in Amerika al commerciële televisie mogelijk. Op 2 oktober 1951 was het in Nederland dan zover. Om 20.15 uur precies was de eerste zwart-wit uitzending een feit en kwam vanuit de NTS-Studio in Bussum en werd bekeken door enkele duizenden mensen. De eerste omroepverenigingen waren de VARA, AVRO, KRO en de NCRV en later kwam hier ook nog de VPRO bij. De weinige mensen die een tv hadden konden alleen Nederland 1 bekijken. Reclame was in de jaren 50 nog niet toegestaan. Televisie werd slechts gezien als verspreider van informatie en brenger van nieuws. In 1964 kwam er een tweede zender bij. Toen was er een uitgebreide uitzending over de eerste 14 jaren tv in Nederland. In Amerika werd op 23 oktober 1958 al voor de eerste keer live televisie uitgezonden en wel van de Springhill-mijnramp en het werd uitgezonden door de CBC.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_991c4bad02724d138109795fba6e37ac~mv2.png/v1/fill/w_340,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_991c4bad02724d138109795fba6e37ac~mv2.png)
Kleurentelevisie
In 1967 kwam de kleurentelevisie langzaam maar zeker op de markt. Moet je nagaan hoe snel het gaat want in 1985 had vrijwel iedereen al een kleurentelevisie. Er waren toen 3 televisiekanalen. In 1967 was er voor het eerst een blote scene te zien op tv en in dat jaar werd tevens voor de 1e keer een reclamespotje uitgezonden. Tot het begin van de jaren 80 gaf de verslaggever bij een voetbalwedstrijd nog aan welke team wat voor shirts aanhad omdat het bij een zwart-wit televisie soms nog moeilijk waarneembaar was. In 1969 werd de NOS opgericht. Toen de TROS en de VOO toetraden tot het bestel kwamen er langzaam maar zeker meer amusementsprogramma´s.
Miljoenenpubliek
Bepaalde populaire uitzendingen trokken in de jaren 70 en 80 al een miljoenenpubliek. Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat er nu veel meer aanbod is. Er is een veelvoud aan televisie kanalen beschikbaar. Het is nu een zeldzaamheid dat programma's meer dan 5 miljoen kijkers hebben. We worden in feite overvoerd met tv maar of de kwaliteit nu steeds beter wordt waag ik te betwijfelen. De televisie nam langzaam maar zeker een steeds prominentere positie in de samenleving in al was en is iedereen daar niet even blij mee. Nu is er ook Internet. Daar kan ook televisie op worden gekeken naast alle andere mogelijkheden. Even ongestoord een boek lezen of met elkaar een spelletje doen wordt zeldzamer. Ook worden op tv de grenzen nadrukkelijk opgezocht met geweld, seks en noem maar op. Is dit goed voor onze jeugd?
Commercieel
2 oktober 1989 werd gestart met commerciële tv namelijk met de buitenlandse zender RTL Veronique wat een jaar later RTL4 werd en nu nog steeds bestaat. In 1992 werden ook binnenlandse commerciële zenders toegelaten. Een jaar later trad RTL5 toe tot het bestel en dagtelevisie werd ook mogelijk. Veronica werd in 1995 ook commercieel en later volgden ook SBS6, RTL7, Net5 en Talpa en TV10 die het niet redde. In deze tijd werd ook langzaam maar zeker overgegaan van analoog naar digitaal. De allereerste uitzendingen werden bekeken door slechts een paar duizend mensen. Nu in de 20e eeuw is de tv zo'n massamedium geworden dat het miljarden mensen weet te bereiken over de hele wereld.