top of page

De geschiedenis van de post

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 30 jan

De moderne maatschappij kan niet meer zonder computers en internet. Dankzij internet bestaan grenzen niet meer, maar desondanks zijn er meer eenzame mensen dan ooit tevoren. Het is dus de vraag of het de mensen wel echt nader tot elkaar brengt. Een computer of internet is heel erg handig maar wel onpersoonlijker, tenminste dat is mijn persoonlijke mening. Die "honderden" nepvrienden op de social media laat ik maar even buiten beschouwing. Let wel, ik ben niet tegen het gebruik van computers maar dankzij de digitalisering hebben veel sectoren het zwaar te verduren, waaronder de postsector. Ik ben echter van mening dat de post goed naast internet kan blijven bestaan, nog sterker, het kan elkaar zelfs aanvullen. Een echt persoonlijk kaartje of brief krijgen voor je verjaardag, of bij ziekte een leuk kaartje of een leuke kerstkaart is toch veel leuker dan zo'n snel berichtje? Nu volgt een compleet overzicht hoe de post zich in de loop der tijden ontwikkelde.


Hoe het allemaal begon


Het versturen van post is eigenlijk al ruim 6000 jaar oud. De eerste soort van post waren gegrifte kleitabletten in China die met een boodschap werden verstuurd. De eerste brief met postzegel werd met de Nederlandse posterijen voor het eerst verstuurd in 1799. Dit werd een nationale onderneming. In deze tijd is ook de openbare vervoering van brieven geboren. Voor 1799 werden er ook al brieven verstuurd zoals bij de Romeinse cursus publicus. De Romeinse cursus publicus was destijds de eerste officiële georganiseerde postservice in dit gebied. In 1807 trad de postwet in werking. Hierin stond dat het staatsmonopolie werd geregeld op het verzamelen, vervoeren en uitreiken van de brieven. De tarieven in geheel Nederland werden nu ook gelijkgesteld. De schatkist verdiende er ook aan want de Nederlandse postdienst moest ook hieraan meebetalen. In 1850 werd geregeld dat het postmonopolie meer moet zijn dan een melkkoe te zijn voor de overheid. Vanaf 1850 stond dan ook het algemene belang van het postwezen voorop. Vanaf 1844 werd de post ook per trein vervoerd. De PTT sloot hiervoor een contract af bij de Nederlandse spoorwegen.



Tot 1877 was het gebruik van postzegels vrijwillig maar sinds 1 januari 1852 zijn er postzegels te koop in Nederland. In 1906 kwam de eerste echt bijzondere postzegel op de markt en de opbrengst hiervan kwam geheel ten goede aan de bestrijding van tuberculose. In 1977 werd de postcode ingevoerd om een nog betere service te kunnen bieden. Op deze manier kon er op plaatsnaam en op wijk worden gesorteerd. De moderne techniek staat intussen bepaald niet stil. Sorteermachines kunnen nu al op huisnummer sorteren al geldt dat nu alleen voor bedrijfspost. Binnen niet al te lange tijd zijn er geen postbodes meer nodig op de werkvloer om de post voor te bereiden, maar dan zal een super-sorteermachine de gehele voorbereiding voor zijn rekening nemen.


Van PTT POST naar PostNL


In 1989 werd de naam PTT veranderd in de naam NV Koninklijke PTT Nederland of KPN. Dit werd verdeeld in de PTT Telecom BV en de TPG POST BV. Alle pakjes en brieven tot 10 kilo moesten verplicht worden vervoerd naar het binnen- of buitenland. Als dank hiervoor kreeg TPG POST het alleenrecht op brieven tot 100 gram, het plaatsen van brievenbussen en postzegels met een afbeelding van de koning(in). De post en de telecombedrijven werden later van elkaar gescheiden. Op 1 mei 2002 veranderde PTT POST zijn naam officieel in TPG POST. Op 16 oktober 2006 werd deze naam weer veranderd in TNT POST omdat de buitenlandse markt ook wel degelijk meetelt. De naam werd ook veranderd omdat de concurrentie toeneemt. 31 mei 2011 werd de naam veranderd in PostNL. E-commerce geldt sinds die tijd als kernactiviteit.


De huiskleur van PostNL is oranje en de rode brievenbussen zijn allemaal vervangen door oranje exemplaren. PostNL biedt echter nog steeds de beste kwaliteit en de beste service. De concurrentie kan weliswaar tegen lagere kosten werken maar dat gaat ten koste van de kwaliteit. Een grote concurrent is ook de digitalisering van de maatschappij. De hoeveelheid post zal vast nog iets afnemen maar de hoeveelheden pakjes/pakketten nemen enorm toe, dus er zal volop werk blijven voor de postbezorgers van PostNL. Wat zal er vandaag weer in de brievenbus zitten?

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page