top of page

De geschiedenis van de Kerstman

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 30 jan

Sinterklaas is nog maar net weg of de kerstboom, de Dickensville huisjes, kerstlichtjes en de rest wordt tevoorschijn gehaald want de kerstman komt eraan. Maar wat is nu het verhaal erachter?


Decembermaand


De maand december is zo gezellig. Sinterklaas maakt in deze maand plaats voor de Kerstman. Vrijwel iedereen tuigt zijn kerstboom op en haalt zijn mooiste kerstdecoratie's tevoorschijn zoals de Dickensville-huisjes en dergelijke. Het lijkt wel met status te maken te hebben wie de mooiste kersttafereeltjes heeft gemaakt. Maar eerlijk is eerlijk, het is prachtig om te zien.



Amerikaanse Sinterklaas


De Kerstman is eigenlijk een uit Amerika geïmporteerde Sinterklaas. Waarschijnlijk hebben wij Nederlanders ooit in 1611 Sinterklaas meegenomen toen we de vestiging Nieuw Amsterdam stichtten. In die periode emigreerden er veel Nederlanders naar Amerika. 40 jaar later werd Nieuw Amsterdam voor een appel en een ei verkocht en sindsdien heet het New York en is wereldberoemd. De Amerikanen hebben Sinterklaas in feite geadopteerd en werd toen beschermheilige van New York. In 1773 werd er voor de eerste keer officieel gesproken over Santa Claus. Santa Claus is een soort van verbastering van het woord Sinterklaas bij ons. De Amerikanen bedachten destijds bijvoorbeeld dat het leuker was dat de Kerstman een muts droeg in plaats van een mijter en voor de staf was helemaal geen plaats meer. Er is gewoon een verhaal omheen gefabriceerd. Er zijn qua uiterlijk wel bepaalde overeenkomsten tussen de Kerstman en Sinterklaas maar er zijn dus ook duidelijke verschillen. Zijn uiterlijk is uiteindelijk in 1930 bepaald door de Amerikaanse tekenaar Haddon Sundblom. Hij moest een aantal reclamecampagnes bedenken in opdracht van Coca Cola voor die kerstperiode. Zijn gepensioneerde buurman bracht hem op ideeën. Deze man was uitermate gezellig en een dikkerd en dit menselijke uiterlijk moest de Kerstman nu net krijgen. Hij kreeg bovendien de huiskleuren rood en wit mee. Deze buurman had bovendien een eigenaardige lach die klonk naar Yo-Ho-Ho. Deze reclamecampagne was eerst exclusief bedoeld voor Coca Cola maar deze Kerstman werd meteen zo beroemd dat Coca Cola besloot deze rechten vrij te geven aan de hele wereld. Deze Kerstman is anno nu nog steeds dezelfde en is nog steeds even populair.


Rendieren


Er zijn acht of negen rendieren die de slee trekken en ze kunnen ook echt vliegen. Dit is aan de kerstman-mythe toegevoegd naar aanleiding van het boek "The night before christmas" (dat was in het jaar 1822) en wat later ook in het jaar 1905 is verfilmd.. In 1939 is er een extra rendier bedacht (Rudolph, the red-nosed rendeer) die soms wel maar soms ook niet aanwezig is.


Woonplaats Kerstman


De Kerstman woont volgens het Amerikaanse verhaal op de Noordpool of in Rovaniemi in Finland. Elfen maken en verpakken daar speelgoed wat natuurlijk naar de kinderen toe zal gaan. Bepaalde landen hebben hierin een eigen versie gemaakt. Kinderen zetten hun schoen voor Sinterklaas maar hangen hun sokken op bij de open haard in de hoop dat de Kerstman ze zal gaan vullen.


Kerstman en Sinterklaas concurrenten?


De Sinterklaas-aanhangers vinden het spijtig dat de Kerstman ook erg populair is. Ze kunnen echter prima naast elkaar bestaan. Het zijn nu eenmaal beide grote kindervrienden. Sinterklaas heeft ieder jaar zijn eigen officiële intocht die ook op tv te zien is. Maar op 9 december 2006 was het dan ook zover de Kerstman zijn eerste officiële intocht had. Dat vond plaats in Noordwijk vlak voor het Grand Hotel Huis ter Duin.


Het verhaal achter de Kerstman is dus gewoon maar een verhaal. Er is geen bewijs dat er ergens ook echt een Kerstman heeft bestaan. Maakt ook helemaal niet uit. Laat deze kindervriend maar lekker onze kinderen gaan verwennen op kerstavond wanneer hij de cadeaus in de sokken stopt. Daarna wacht het lekkere kerstmaal. Gebroederlijk neemt iedereen plaats. Deze gezelligheid mag van mij wel een eeuwigheid duren.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page