top of page

De Duitse herder

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 31 jan 2022

De Duitse herdershond is het meest veelzijdige ras die je hier op aarde kunt vinden en komt vanzelfsprekend oorspronkelijk uit Duitsland. Al is dat feitelijk in principe niet waar want de "Duitse" herder werd voor het eerst getoond in Groot-Brittannië, alleen toen werd deze hond nog de Duitse schapenhond genoemd. Deze schaapshonden waren destijds beschermers van de boerderijen. Op 22 april 1899 werd uit alle herdershonden in Duitsland 1 hond gekozen als Duitse herder en de naam van deze hond was Hector Linksrhein. Toen is ook de eerste club voor eigenaren van Duitse herdershonden opgericht. Dit was de eerste stap die moest leiden tot de ontwikkeling van een standaard herdershond type.


Vroeger werd deze hond ingezet als schaapsherdershond, om vee te hoeden en te bewaken. Deze hond is behalve goede vriend en helper van de mens ook inzetbaar als werkhond op vele terreinen, kortom het is een alleskunner. De Duitse herder is dan ook niet voor niks een van de meest geliefde rassen ter wereld. Ondanks dat deze hond absoluut niet vies is van een lichamelijke uitdaging kunnen ze ook erg voorzichtig zijn. Ze zijn dan ook in staat om allerlei problemen op te lossen.



De Duitse herdershond is een middelgrote hond en is krachtig en gespierd. Ze zijn dan ook niet vies van een stevig robbertje vechten. Deze hond is langharig, gladharig of stokharig. Hij heeft wel voldoende beweging nodig (zowel lichamelijk als geestelijk), dus let daar goed op voordat u besluit deze hond aan te schaffen. Als een Duitse herder namelijk te weinig wordt geprikkeld (beweging en gehoorzaamheidsoefeningen) dan bestaat de kans dat de hond uit verveeldheid ondeugende dingen gaat doen en dat moet je toch niet willen.


De Duitse herder wordt geroemd dankzij zijn werklust, intelligentie en aanhankelijkheid. Ze kunnen makkelijk 12 tot 13 jaar oud worden. De hoogte van een reu is 60 tot 65 centimeter en de hoogte van een teef is 55 tot 60 centimeter.


De Duitse herder wordt ook ingezet bij verantwoordelijke taken zoals bij de douane, leger of als speurhond bij de politie. Maar ook hulphonden, blindengeleidehonden en reddingshonden behoren niet zelden tot dit ras. Een Duitse herder kan weliswaar dominant zijn maar als hij goed is opgevoed dan heeft hij de karaktereigenschappen evenwichtig, zelfverzekerd, zenuw vast, onbevangen maar volkomen goedaardig.


De Duitse herder is dol op zijn baasje maar houd de hond bij een onbekende voor de zekerheid altijd eerst op afstand. Deze hond kan ook uitstekend overweg met kinderen en andere huisdieren. Deze trouwe viervoeter heeft niet de neiging om weg te lopen. Hieronder ziet u 3 pups. Zou je er niet meteen verliefd op worden?

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page