De eerste vlucht van de Concorde was op 2 maart 1969, al was dit nog slechts een prototype. In totaal zijn er maar 20 vliegtuigen gebouwd, waaronder 4 prototypes. Op 21 januari 1976 vond de eerste commerciële vlucht plaats. De laatste vlucht werd gemaakt op 24 oktober 2003. Ondanks dat het allemaal anders liep, is het toch een van de mooiste vliegtuigen ooit.
De Concorde werd gefinancierd door de regeringen van Frankrijk en Engeland. Dit prestigeproject werd al in 1955 opgestart. Dat het een prestigeproject was kon men wel uitmaken uit de fenomenale prestaties van de Concorde. Dit supersonische vliegtuig kon namelijk wel tot een hoogte van 18 kilometer vliegen, en kon ruim twee keer de snelheid van het geluid vliegen (Mach 2,04). Dit betekende in de praktijk dat je in minder dan 3 uur kon vliegen van Londen naar New York. Op 7 februari 1996 heeft de Concorde op dit traject het snelheidsrecord verbeterd, namelijk 1920 kilometer per uur. De Concorde is hiermee wel twee keer zo snel dan de andere subsone verkeerstoestellen. Dit vliegtuig had dan ook een exorbitant hoge kostprijs wat veel potentiële kopers toch ook tegenhield. En dan te bedenken dat een ticket wel 10000 Euro kostte.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_acc3e38b1e68411e8bd7ac95b31fc2c0~mv2.jpg/v1/fill/w_510,h_340,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_acc3e38b1e68411e8bd7ac95b31fc2c0~mv2.jpg)
De Concorde is nu een museumstuk
Helaas is de Concorde verworden tot een museumstuk. Puur technisch bekeken was de Concorde een geweldig supersonisch vliegtuig maar commercieel bekeken is dit vliegtuig nooit echt een succes geworden. Het blijft alleen vreemd dat mede door slechts een fatale crash in Parijs (25 juli 2003), waarbij 113 doden vielen, dit prachtige vliegtuig in de vergetelheid is geraakt. Maar omdat dit vliegtuig ook nog lang niet rendabel was, en veel geluidoverlast veroorzaakte en ook voor veel luchtvervuiling zorgde werd eind 2003 dit prestigeproject stopgezet. De crash was echter wel het begin van het einde van dit prachtige supersonische toestel, want de vraag rees ook of het vliegtuig wel veilig genoeg was. Deze crash had echter te maken met een rondslingerende metalen staaf op de baan, afkomstig van een ander toestel. Dit veroorzaakte een klapband, en delen van de band kwamen tegen de brandstoftank aan met alle gevolgen van dien. De tank scheurde en vatte vlam. Het Concorde-project is uiteindelijk stilgezet omdat na deze crash er nog minder animo was om te gaan reizen met de Concorde.
Uiterlijk van de Concorde
De Concorde valt echt op door zijn zeer slanke vorm, wat natuurlijk handig is omdat het toestel zo weinig luchtweerstand krijgt te verduren. In deze smalle romp was slechts plaats voor 4 stoelen naast elkaar met een gangpad er tussenin. In totaal konden er 128 passagiers plaatsnemen in de Concorde.
Verder heeft de Concorde prachtige elegante deltavleugels. Ook kan de neus bij lage snelheden worden ingeklapt. Op deze manier hadden de piloten tijdens het opstijgen een goed uitzicht over de startbaan. Bovendien had de Concorde een compleet elektronische aansturing voor de kleppen en roeren, en dus niet mechanische verbindingen zoals slangen en draden wat doorgaans gebruikelijk was en is. En er zaten speciale militaire Rolls Royce motoren in, en hadden net als straaljagers lawaaiige naverbranders. Er werd afgeremd met parachutes.