top of page

De Chinese Muur

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 29 jan

Men heeft er decennia over gedaan om deze enorme Chinese Muur te bouwen. Het is een enorme klus geweest. Met deze muur kon het Chinese Keizerrijk zich beter verdedigen tegen de vijand. Hier volgt een overzicht van de geschiedenis van de Chinese Muur.


Afmetingen van de Chinese Muur


De Chinese Muur is een gigantisch bouwwerk en is in totaal ongeveer 8850 kilometer lang. Hier horen dan ook de natuurlijke grenzen bij zoals bergen, heuvels en rivieren. Zonder deze natuurlijke grenzen is dit bouwwerk nog altijd zo'n 6259 kilometer lang. De Chinese Muur is een gigantische verdedigingslinie met bijbehorende verdedigingsgroeven. Dit bouwwerk is zo'n 7 tot 8 meter hoog en is ongeveer 6,5 meter breed.


Hoe het begon


200 jaar voor Christus is men al begonnen met de bouw van delen van deze Chinese Muur. Dit was ten tijde van de Qin-dynastie. Deze dynastie is vernoemd naar de eerste Chinese keizer Qin Shi Huangdi. De bouw zou uiteindelijk vele decennia duren gedurende diverse dynastieën. De Chinese Muur is uiteindelijk afgebouwd tijdens de Ming-dynastie die duurde van het jaar 1368 tot 1644. De bouw duurde uiteindelijk zo lang omdat er steeds weer kleine stukjes muur zijn bijgebouwd. Maar toen raakte deze wal ook al in verval. Dit is toen tevens hersteld. Ook werden losse stukken muur aan elkaar vastgezet zodat uiteindelijk die hele lange muur ontstond. Nog voor de jaartelling werd de muur gebouwd van aangestampte aarde of lemen verhogingen maar later werden er ook bakstenen gebruikt. Dat kwam de kwaliteit van dit bouwwerk enorm ten goede.



Met de Chinese Muur kon het land beter worden verdedigd


Dit gigantische bouwwerk heeft meer dan 1000 forten en uitkijktorens en werd vroeger bewaakt door ruim een miljoen mensen. China werd vroeger vaak aangevallen. Dit waren de Nomaden, de Mantsjoes en de Mongolen. Als de vijand naderde werd er een mengsel van hout, mest en stro in brand gestoken. Een dikke rookwolk betekende ongeveer 500 vijandelijke soldaten en vier rookwolken betekende ongeveer 10.000 vijandelijke soldaten. Soms was het weer eens een tijdje rustig maar na verloop van tijd ging het dan toch weer mis. Maar met de bouw van deze Chinese Muur kon het land wel beter worden verdedigd. Maar uiteindelijk ging het dan toch nog mis in het jaar 1644. Toen werd China veroverd door de Mantsjoes.


Decennia lang is er door meer dan een half miljoen arbeiders en burgers keihard gewerkt om de Chinese Muur klaar te krijgen. In die tijd eisten de gebrekkige omstandigheden ook hun tol. Er was weinig voedsel en drinken en dit eiste talloze slachtoffers. Geloof het of niet maar al deze slachtoffers zijn gewoon mee begraven in deze gigantische muur. De Chinese Muur is dan ook het grootste kerkhof ter wereld. Naar schatting liggen er onder de muur circa een miljoen mensen begraven. Of het waar is weet ik niet maar men beweert dat er bij elke meter van deze muur iemand is gestorven.


Bezoekers van de Chinese Muur


De Chinese Muur is nu voor een ieder te bezichtigen al zijn bepaalde delen van de muur wel afgesloten omdat delen ervan in slechte staat verkeren. De Chinese Muur is dan ook zwaar aan verval onderhevig en is natuurlijk bij aanvallen destijds ook bepaald niet ongeschonden gebleven. Dit is nooit hersteld. Reizigers die de muur willen bezoeken kunnen hierbij terecht bij de vele tientallen poorten die de muur rijk is.


Wereldwonder


De Chinese Muur begint bij de zee om weer te eindigen in de Gobi woestijn. De muur loopt over diverse bergen heen. In 1987 is besloten dat de Chinese Muur op de werelderfgoedlijst van de UNESCO komt te staan. In het jaar 2007 is zelfs besloten dat de Chinese Muur tot een van de zeven wereldwonderen wordt beschouwd. Wie dus iets unieks wil zien raad ik aan om naar China te gaan want dit bouwwerk spreekt enorm tot de verbeelding. Men zegt dat de Chinese Muur het enige bouwwerk is wat men vanuit de ruimte kan waarnemen.

4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page