De cactus is een makkelijke plant en is ideaal voor iedereen die geen groene vingers hebben. Ze komen van oorsprong uit Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika. Oorspronkelijk hadden cactussen ooit bladeren, maar die hebben zich in de loop van de tijd opgerold omdat ze dan minder water nodig hebben. Een cactus hoeft dus maar heel weinig water te hebben. Hij kan goed overleven in droge omstandigheden zoals in de woestijn en steppes, maar hij kan in het wild hier in Nederland niet overleven. Ze kunnen er slecht tegen als ze te veel water krijgen. In de huiskamer gaan veel cactussen dan ook dood omdat ze teveel water hebben gekregen. Vanaf maart kun je eenmaal per 3 tot 4 weken een scheutje water geven. Ze stellen geen eisen aan een hoge lichtintensiteit, dus op een niet echt zonnige standplaats zullen ze overleven. Als ze te lang in de volle zon staan, dan krijgen ze bruine wondjes. In een Hollandse zomer doet een cactus het buiten ook prima, maar zet ze dan wel onder een afdakje, maar zet ze weer binnen als het weer kouder wordt.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_416f83bff6e442f59cb4d14140ae9d4c~mv2.png/v1/fill/w_510,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_416f83bff6e442f59cb4d14140ae9d4c~mv2.png)
Er zijn zo'n 90 verschillende geslachten en wereldwijd zijn er wel 3500 verschillende soorten cactussen. Ze hebben vaak nogal afwijkende vormen en maten als je ze gaat vergelijken met traditionele kamerplanten. Bovendien hebben ze scherpe stekels of doorns, dus pas door voor op! Dit maakt ze uniek in hun soort en dat is kenmerkend voor cactussen. De doornen zijn in feite aangepaste bladeren. Hierdoor kunnen ze een laagje vochtige lucht vasthouden op de cactushuid en dat levert schaduw op, waardoor de verdamping wordt beperkt. Ze hebben voor velen een decoratief karakter en ze kunnen net als een normale plant ook prachtig in bloei staan.
In hun natuurlijke leefomgeving staan ze zowel hoog op koude gebergtes als op de tropische Caraïben. Ze kunnen goed overleven onder droge omstandigheden, omdat ze maar weinig huidmondjes hebben en daardoor verdampt het blad maar nauwelijks water. Ze kunnen makkelijk drie maanden zonder water overleven. Het zijn net de kamelen uit het plantenrijk, want ze kunnen vele malen hun eigen gewicht aan water opzuigen en slaan dat op in hun wortels en in hun plantenlichaam. Bovendien is hun wortelstelsel onder de grond heel erg breed en daarom kan hij heel veel water opvangen tijdens een regenbui. Hun wortels moeten droog blijven, dus als u een trotse bezitter bent van een cactus, wacht dan met een scheutje water totdat de grond is opgedroogd. Ze houden wel van warmte, dus vergeet niet uw verwarming aan te zetten, want het zijn wel echte zomerplanten! Ze houden niet van temperaturen onder de 10 graden Celsius. In het wild kunnen ze temperatuurschommelingen van wel 50 graden (dag en nacht) moeiteloos doorstaan.
Ooit was een cactus het kneusje onder de kamerplanten, maar hij is nu hipper dan ooit. Cactussen stralen karakter en persoonlijkheid uit en passen in vrijwel ieder interieur. Ze staan prachtig in een bloempot op uw vensterbank, maar er zijn genoeg andere opties, zoals manden, plantenhangers, terracotta potten, schalen of wat zegt u van oud vaatwerk? Cactussen zijn mooi voor in huis, maar worden ook gebruikt als bouwmateriaal, gereedschap, medicijn ( Aloë Vera), drank (Tequila) en als voedsel.