top of page

De auto van de toekomst

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 28 jan

Thermoplastische composiet onderdelen


Deze techniek wordt ook nu al kleinschalig toegepast in auto's, maar dan wel voor de snelle auto's in de Formule 1. Ook zeer exclusieve auto's hebben soms thermoplastische composiet onderdelen. Maar thermoplastische technieken zijn nu nog te duur voor een grootschalig gebruik bij auto-onderdelen. De tijd die erin moet worden gestoken om de thermoplastische composieten te bewerken sluiten nog niet aan bij de snelheid waarin auto's kunnen worden geproduceerd. Auto's worden in enorme aantallen geproduceerd, en dit is met composiet dus nog niet haalbaar. Nederlandse technologiebedrijven zijn wel druk bezig om dit technisch voor elkaar te krijgen. Deze bedrijven werken samen in het European Thermoplastic Automotive Composites consortium (eTAC). Hier wordt het materiaal gefabriceerd, uitgebreid getest en verwerkt tijdens allerlei productieprocessen.



Deelnemende bedrijven


eTAC • TenCate in Nijverdal


• DTC Dutch Thermoplastics Components in Almere


• Viro Engineering in Hengelo


• Nationaal Luchtvaart Laboratorium in Amsterdam


• Kok & Van Engelen in Den Haag


Techniek wordt steeds beter


Thermoplastische composieten zijn behalve erg sterk ook nog eens heel erg licht. Bij verhitting is het vervormbaar. En door zijn hoge stijfheid is het geschikt voor auto's en zelfs voor vliegtuigonderdelen. Deze kunststoffen worden wel al veel gebruikt in de luchtvaartindustrie. Enkele bedrijven die ook aangesloten zijn bij eTAC werken al samen voor de luchtvaartsector. Je ziet hierin de techniek enorm vooruitgaan. Eerst werden er kleine onderdelen geleverd voor Airbus-vliegtuigen, maar door de verdere ontwikkeling worden er nu ook al rompen en zelfs complete vleugels geleverd.


Nederlandse bedrijven hebben echt een naam hoog te houden op dit gebied. Nederland heeft op dit gebied veel kennis in huis. De auto-industrie zit met smart te wachten op verdere ontwikkelingen. Er liggen in principe al opdrachten klaar, en er wordt volop gesproken met autofabrikanten over de vorderingen. De betreffende onderdelen van thermoplastische composiet zitten nu in de testfase. Zo wordt momenteel grondig bestudeerd hoe het materiaal reageert zoals bij een botsing.


Alleen bedoeld voor onderdelen in een auto


Thermoplastische composieten zijn alleen bedoeld voor onderdelen in een auto. De buitenkant zal dan gemaakt worden van plastics zoals bij een bumper. Thermoplastische composieten zullen worden toegepast bij het chassis, de wielophanging, velgen, accu-constructie en bij stoelframes. Losse onderdelen van composiet zijn tot 3 keer herbruikbaar in de automobielindustrie.


Een bijkomend voordeel van het gebruik van thermoplastische composieten is dat het gewicht van een auto nog verder omlaag kan. De toekomstige auto wordt lichter, veiliger, sterker, zuiniger en geluidsarmer.


Massaproductie is inmiddels mogelijk


De composieten konden vroeger minder goed bewerkt worden dan nu. In het eerste stadium was het slechts mogelijk om het materiaal te vervormen tijdens het uiteindelijke verwerkingsproces bij de afnemer. Dit maakte het toen in die beginfase zo kostbaar en massaproductie behoorde toen echt nog niet tot de mogelijkheden. De thermoplastische composieten van tegenwoordig hebben de eisen die voldoen aan massaproductie. Het materiaal kan zelfs worden samengesmolten of is combineerbaar met andere materialen zoals staal en aluminium.


Binnenkort van start?


Voordat het zover is moeten er eerst nog machines worden ontwikkeld en zullen dan komen te staan bij de toeleveranciers van de autofabrikanten. Als alles volgens plan loopt zal de productie binnenkort van start gaan. Binnen 5 jaar moet dan een omzet van 2 miljard Euro mogelijk zijn. Vooral de Duitse autofabrikanten hebben tot nu toe serieuze belangstelling getoond. Duitsland heeft dan ook een voorsprong waar het gaat om industriële toepassingen.

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page