top of page

De Amazone is de langste rivier ter wereld

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 13 mei 2024

De Amazone is de langste rivier ter wereld en loopt van Peru naar Brazilië. Deze 6.530 kilometer lange rivier ontspringt op zo'n 5.220 meter hoogte in Peru (de Andes) en mondt duizenden kilometers verderop in Brazilië uit in de Atlantische Oceaan. Als de Amazone uiteindelijk de Atlantische Oceaan bereikt bevat deze rivier enorme hoeveelheden water van wel 1100 zijrivieren. Per seconde voert deze prachtige rivier een slordige 190.000 kubieke meter water naar de oceaan.


In Peru heet deze gletsjer (bovenloop) waar de feitelijke Amazone ontstaat de Apurimac en wordt hier ook wel de Marañón genoemd. Samen met vele andere rivieren (o.a.. de Ucayali) vloeit het water door naar Brazilië. Eenmaal in Brazilië is de Amazone aangewassen tot een reusachtige waterstroom die langzaam door het Amazonebekken stroomt. Er wordt nog weleens betwist of de Amazone of de Nijl de langste rivier ter wereld is, maar de Amazone is in ieder geval veruit de waterrijkste van de twee.


Vanzelfsprekend stroomt de Amazone door het Amazoneregenwoud. Zoals zoveel rivieren is de Amazone niet altijd even breed. Tijdens het regenseizoen kan deze rivier tot wel 40 kilometer breed zijn. De helft van deze regen wordt hier geproduceerd door de bomen zelf. Het is in het Amazoneregenwoud dan ook altijd vochtig en het is er nooit kouder dan 18 graden Celsius.



Het Amazonegebied is een prachtig gebied. De lokale bevolking gebruikt de Amazone al duizenden jaren als bron voor eten en drinken. De bijzonder rijke biodiversiteit is hier dan ook indrukwekkend groot. Zo leven er wel 3000 verschillende vissoorten, zoogdieren en amfibieën. De Amazone is een bron van leven en moet worden beschermd. 15 tot 20% van het totaal is thans ontbost door de mens en 40 tot 50% heeft officieel een beschermde status gekregen. De totale oppervlakte van deze jungle is nu nog ongeveer 5,7 miljoen vierkante kilometer.


Dit enorme gebied staat wel onder druk want er wonen zo'n slordige 35 miljoen mensen in het gehele Amazonegebied. Er worden bomen gekapt voor het verbouwen van producten zoals palmolie, soja en cacao en natuurlijk om vee te kunnen houden voor vlees en zuivel. Ook worden er nog steeds wegen aangelegd, is er mijnbouw en zijn er pulpplantages om papier van te kunnen maken. Met illegaal gekapte bomen kan men veel geld verdienen. De bomen in het Amazonegebied produceren zo'n 20% van de aanwezige zuurstof op aarde en dat moet natuurlijk zo blijven.


Inheemse volkeren vormen zo'n 9% van het totaal. Geschat wordt dat er 350 verschillende etnische groepen leven, waarvan zo'n 60 gemeenschappen een volledig geïsoleerd bestaan hebben ver weg van de samenleving.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page