top of page

De adder (Vipera berus)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 28 jan

De adder is de enige gifslang die in ons land voorkomt en komt voor in de omgeving van veengebieden, vochtige heide, zand of lössgronden en ze zitten vrijwel altijd in de buurt van water. De adder gedijt het beste in gebieden met een dichte vegetatie wat als schuilplaats kan dienen. Hij wordt zo'n 50 tot 80 centimeter lang en is daarmee een van de kleinste soorten slangen die wereldwijd voorkomen. Mannetjes zijn kleiner dan vrouwtjes maar hebben wel een langere staart en zijn contrastrijker qua kleur. Behalve in westelijk Nederland komt de adder overal voor in ons land, maar niet in hele grote aantallen. De adder wordt ook wel gewone adder, Europese adder, moerasadder of zwarte adder genoemd en komt behalve in Nederland ook voor in grote delen van Europa en in delen van Azië.


Een adder is te herkennen aan zijn koperbruine/rode ogen met verticale pupil (zie afbeelding hieronder). Ook heeft deze slang een uitstekende schub boven het oog en een langgerekt zigzagpatroon op zijn rug.



Een adder is van nature erg schuw en daardoor is de kans op een beet klein, maar draag altijd schoeisel als u in een gebied loopt waar adders kunnen voorkomen. Wordt u toch gebeten, dan zwelt het omliggende weefsel binnen een half uur op en wordt het blauw van kleur. Een beet is pijnlijk en u kunt na verloop van tijd misselijk worden tot zelfs flauw vallen. Bij een beet is medische hulp (vooral bij kinderen) dringend gewenst! U krijgt dan een antiserum toegediend. Een beet van een adder kunt u herkennen aan twee gaatjes in de huid die ruim 1 centimeter uit elkaar liggen. Om verspreiding van het gif te remmen worden de ledematen boven de wond afgebonden totdat er hulp is.


Gelukkig worden er jaarlijks maar enkele tientallen beten geregistreerd en fatale beten komen gelukkig vrijwel niet voor. We moeten het gevaar van een adder niet overdrijven, maar goede raad kan alleen geen kwaad!


Laat een adder altijd met rust., want ze zijn niet agressief en niet gevaarlijk. Omdat het een zeldzaam dier is mag hij ook niet worden gedood, want dat is namelijk verboden volgens de wet. De adder staat namelijk op de Rode Lijst en is dus zeldzaam en kwetsbaar.


De adder is eierlevendbarend en dat houdt in dat deze slang haar jongen levend ter wereld brengt. Hij eet graag kleine gewervelde dieren zoals muizen en konijnen, maar hij is ook een gewilde prooi voor met name roofvogels.


Behalve de adder komen de ringslang en de gladde slang ook voor in ons land. De adder is ten opzichte van deze twee andere soorten te herkennen aan zijn verticale pupillen (andere slangen hebben ronde pupillen) en zijn opstaande snuitpunt die bij de andere soorten ontbreekt.

4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page