top of page

De aarde draait en de zon komt niet op

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 28 jan

In deze moderne tijd wordt het Copernicaanse wereldbeeld aanvaard maar toch werd er heel lang aan deze theorie getwijfeld. Nicolaas Copernicus was een bekende astronoom (1473-1543) en was verantwoordelijk voor het reformeren van het oude wereldbeeld. De mensen die vroeger leefden konden zich dit gewoon niet voorstellen. In hun ogen moest de woonplaats van de mensheid het middelpunt van de wereld zijn. Dit punt was in hun ogen het punt waar alles omheen draait. Uit oude archieven is dit echt gebleken dat ook wij Nederlanders hierin echt geloofd hebben.


De aarde draait en de zon komt niet op


We zeggen nu iedere dag opnieuw dat de zon opkomt, alsof het om een bewust denkend persoon zou gaan. Maar we weten nu dat de zon in feite niet opkomt, maar omdat de aarde continu draait kan het dag en nacht zijn. Onze aarde draait als een tol rond van west naar oost om zijn eigen as heen. De tijd die nodig is voor zo´n draaiing is ongeveer 1 hele dag. Deze dag is zoals u wel weet ingedeeld in 24 gelijke delen. Dat zijn natuurlijk de uren. En elk uur is weer gelijk verdeeld in 60 minuten van 60 seconden lang, net als een minuut is verdeeld in 60 seconden.



Aardassen, polen en de draaiing van de aarde


Op elke wereldatlas staan denkbeeldige aardassen afgebeeld. De plek waar deze aardas aan de oppervlakte komt heten polen, namelijk de noordpool en de zuidpool. Als je precies op deze plek zou gaan staan dan draai je in eigenlijk steeds om jezelf heen. Maar iemand die in het midden van de aarde op de evenaar rondloopt is het verst van deze polen verwijdert, legt eigenlijk per dag meer dan 40.000 kilometer af. Dat zijn niet minder dan 1670 kilometers per uur. Een helft van de aarde is altijd naar de zon gericht en de andere helft dus niet. Door de draaiing is het dus telkens op een ander gedeelte van de aarde licht of juist donker. De draaiing van de aarde gaat totaal ongemerkt aan ons voorbij. Als we niet beter wisten zouden we gewoon denken dat de zon opkomt, terwijl dat dus in principe niet het geval is want dat is dus de aarde die naar het licht toe gaat.


Hoe komen de 4 seizoenen tot stand?


Als het bij ons zomer is dan is het aan de andere kant van de aarde hartje winter. Maar hoe komen de 4 seizoenen nu eigenlijk tot stand? Het heeft natuurlijk te maken met de beweging van de aarde om de zon want ieder jaar komen alle seizoenen weer terug. De aarde heeft ongeveer een jaar nodig om een keer om de zon heen te draaien. Dit duurt ongeveer 365 dagen en 6 uur. 4 keer 6 uur is 24 uur. Daarom is er ook een keer in de 4 jaar een schrikkeljaar met dus 366 in plaats van 365 dagen. In die 365 dagen en 6 uur legt de aarde de gigantische afstand af van niet minder dan 936 miljoen kilometer en we merken er helemaal niks van.


De aardas staat een beetje schuin


Er zouden echter totaal geen jaargetijden bestaan als de aardas loodrecht ten opzichte van deze omloopbaan zou staan. Maar omdat deze aardas een beetje schuin staat, namelijk in een hoek van 23,5 graden, zijn er dus jaargetijden mogelijk. Daarom schommelt de aardbol bij elke omloop een beetje heen en weer en keert dan eens het noordelijke halfrond en dan eens het zuidelijke halfrond meer naar de zon toe. Het noordelijke halfrond krijgt ongeveer 3 maanden meer zonlicht dan het zuidelijke halfrond. Dan is het bij ons logischerwijs zomer. Zo heeft ook het zuidelijke halfrond gedurende 3 maanden meer zon dan bij ons, en dan is het daar zomer terwijl wij zitten te bibberen omdat het dan bij ons winter is. Tijdens de lente en tijdens de herfst krijgen beide helften ongeveer evenveel zonlicht. Op het noordelijk halfrond staat de zon op de dag van het begin van de zomer het hoogst (21 juni), en precies een half jaar later (21 december), staat bij ons de zon het laagst.

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page