Iedere stad heeft daklozen of zwervers, maar omdat ze zich op hun manier onttrekken aan de samenleving valt deze groep moeilijk in kaart te brengen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft hier jarenlang onderzoek naar gedaan en uiteindelijk lukte het pas in 2009 om de groep daklozen in Nederland in cijfers uit te drukken.
Daklozen in het straatbeeld
Daklozen vertoeven vaak in of nabij het centrum van de stad, vaak niet ver van een dagopvang. Soms vragen ze bij de winkel om het winkelwagenmuntje. Heel soms gedragen ze zich ook wel eens opdringerig en intimiderend als je geen geld geeft. De politie zit er gelukkig bij dit soort zaken vaak bovenop. Ook onderzoeken ze wel eens de inhoud van een prullenbak op zoek naar iets eetbaars.
Soms verkopen ze ook de straatkrant zoals de Riepe bij een plaatselijke supermarkt. Ze moeten wel kunnen aantonen met een pasje dat ze de krantjes mogen verkopen. Helaas zien echter bepaalde andere mensen hier ook wel brood in en laten een ander de kranten verkopen voor hun eigen financieel gewin. Als u zo'n straatkrant koopt vraag dan altijd om een legitimatie.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_c0252b3f40c0462691e70f0979f0264d~mv2.png/v1/fill/w_340,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_c0252b3f40c0462691e70f0979f0264d~mv2.png)
Je komt daklozen op de vreemdste plaatsen tegen
Daklozen slapen op de vreemdste plaatsen. In het park, onder een brug, in de etalage van een winkel of op een bankje. Steden proberen het wel te ontmoedigen, maar waar begin je dan eigenlijk aan, want je verplaatst eigenlijk het probleem gewoon. Zo worden er bijvoorbeeld ook bankjes geïnstalleerd met sterk aflopende zittingen. Als een zwerver het al in zijn hoofd haalt om hierop in slaap te vallen dan valt hij of zij er af. Ze onttrekken zich ook vaak van de samenleving om drugs te kunnen gebruiken, of om drank te kunnen drinken. Helaas zie je ook wel eens drugsspuiten in of nabij een speeltuin liggen. Je moet er dan toch niet aan denken dat je kind daar gaat spelen.
Daklozen in cijfers
Momenteel heeft Nederland ongeveer 18.000 daklozen in de categorie van 18 tot 65 jaar. Omgerekend zijn dat er ongeveer 17 per 10.000 Nederlanders. Vooral de groep mannen in de leeftijd van 30 tot 50 jaar zijn hier sterk vertegenwoordigd. 86% van de daklozen zijn niet-Westerse allochtonen, en ongeveer 11% van de daklozen vertegenwoordigen de rest van de bevolking. 20% van de zwervers is vrouw. Een vrouwelijke dakloze is vaak jong. 30% is in de leeftijd van 18 tot 30 jaar.
6.000 daklozen, oftewel 1/3e van de totale groep verblijft in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag. De problemen die er zo nu en dan zijn komen dan ook vooral daar voor.
Het blijft hoe dan ook een kwetsbare groep, al kiezen ze vaak niet voor niks voor dit straatleven. Vroeg of laat komen velen van hen echter terug op hun beslissing, en komen met hulp van hulpverleners, dan toch tot de conclusie dat het ook anders kan. Maar eerst moeten ze vaak van hun verslaving af zien te komen.