top of page

Criminelen stelen steeds vaker vanuit de luie stoel

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 28 jan

Woninginbraken komen steeds minder vaak voor en ook worden banken steeds minder vaak overvallen, tenminste in die zin dat er een bivakmuts aan te pas komt. Dat is op zich goed nieuws, maar de criminelen verplaatsen hun werkterrein steeds vaker naar het wereldwijde internet. Niet minder dan 40% van de Nederlandse ondernemers is afgelopen jaar slachtoffer geworden van cybercrime.


Het legt sommige criminele bendes bepaald geen windeieren, want hier en daar is de beveiliging zo lek als een mandje en daar maken ze dankbaar gebruik van. Zo slaagde bijvoorbeeld de Carbanak-groep (afkomstig uit Rusland en Oekraïne) onlangs erin om te infiltreren in zo'n 100 bankorganisaties en andere financiële instellingen. Op deze manier kon zo'n 1 miljard Dollar worden buitgemaakt. De slachtoffers kwamen vooral uit Duitsland, China, Rusland en Amerika. Maar dit kan in principe overal slagen als men erin slaagt om een lek te vinden in de beveiliging. De methodes die worden gebruikt zijn in feite onthutsend simpel, maar leveren dus regelmatig succes op voor het boevengilde.



Vaak begint het met een simpele gestuurde mail of bericht naar een bankbediende die denkt dat het een collega van hem of haar is, maar dat is dus in werkelijkheid niet zo. Dan opent de medewerker nietsvermoedend de bijlage en op deze manier raakt de computer besmet. Deze malware blijft voor lange tijd totaal onzichtbaar op de computer, maar houdt ondertussen feilloos alle toetsaanslagen bij. Op deze manier vallen wachtwoorden vroeg of laat in criminele handen. Elke 20 seconden wordt er een logboek en een screenshot verstuurd en er wordt ook gefilmd. Deze spionagesoftware geeft de criminelen een inkijkje hoe procedures verlopen om betalingen af te kunnen wikkelen. Vaak slagen de pogingen van hackers niet, maar soms dus wel en we worden vaker aangevallen dan dat wij denken. Als zo'n criminele bende precies weet hoe het hele banksysteem in elkaar steekt, dan kunnen ze in staat zijn om ongemerkt geld weg te sluizen. Meestal neemt zo'n hacker daar ruim de tijd voor, namelijk 2 tot wel 4 maanden. Men moet altijd en overal alert blijven op eventuele lekken en gaten in het beveiligingssysteem en zo nodig zo snel mogelijk actie ondernemen, maar helemaal gegarandeerd waterdicht is het haast niet te krijgen.


Deze bende die 1 miljard Dollar wist buit te maken vond een lek in Microsoft Word. Microsoft stelt iedere maand zogenaamde softwarepleisters beschikbaar om dit leed te kunnen voorkomen. Maar de beveiligingssoftware wordt heel vaak, te vaak, niet snel genoeg geüpdatet. Er worden vaak vooraf vele testen gedaan die soms wel tot 18 weken in beslag nemen en dat kan te laat zijn. Men is nog te vaak te laks op dit gebied. De beveiliging van banken en andere instellingen zijn dus vaak dus voor verbetering vatbaar. Een update kan binnen een paar uur gepiept zijn, maar doe dat dan ook. Criminelen worden steeds gewiekster om mensen gegevens en geld afhandig te kunnen maken. De beveiliging wordt vaak wel steeds beter bijgehouden, maar de vraag is of we het tempo van deze internetcriminelen kunnen bijhouden. Dit gaat namelijk niet alleen bedrijven en instellingen aan, maar ons allemaal. Want iedereen kan in principe een slachtoffer worden.


Blijf op internet altijd op je hoede en dan gaat het over veel meer dan alleen maar geldzaken. Wees niet naïef en weet wat je doet op internet, kortom blijf alert en vertrouw op je nuchtere verstand. Geef niet meer informatie van jezelf prijs dan strikt noodzakelijk. Velen zijn er namelijk al ingetrapt, want mensen kunnen zelfs je identiteit afnemen op het wereldwijde web. Pas op, want je kunt het gezicht van de ander niet zien en je weet nooit of je iemand kunt vertrouwen of niet. Volwassenen moeten deze wijze raad ook meegeven aan hun kinderen, want kinderen zijn vaak de onschuld zelve en naïef. Cybercrime is namelijk veel meer dan alleen geld roven. Denk aan bedreiging, identiteit stelen, afpersing, phishing, haatzaaiing, grooming, E-fraude, cyberstalking, cyberafpersing, spams, virussen en nog veel meer criminele activiteiten.

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page