Een buxus (Buxaceae) is een groenblijvende (dus ook in de winter) heester en staat mooi in de tuin als een haag of als een afzonderlijke plant. Deze plant wordt ook wel bosseboom, buksboom of palmboompje genoemd. De buxus is ook uitstekend geschikt voor vormsnoei en is mede daardoor populair in vele siertuinen. De naam is afgeleid van het Griekse woord pyxis en het betekent kist. Het harde hout van deze plant werd vroeger namelijk gebruikt om kisten van te maken.
Je ziet ze veel staan in de tuinen, omdat ze in principe maar weinig onderhoud nodig hebben en ze voelen zich thuis in vrijwel ieder klimaat, dus ook hier in Nederland. Ze moeten alleen zo nu en dan worden gesnoeid al is dat dan wel een behoorlijk klusje als je doet aan vormsnoei. Veel mensen kiezen voor een buxushaag als erfafscheiding, maar overleg dan altijd wel even met je buren. Als de buxus goed wordt onderhouden staat hij voor klasse, degelijkheid en trouw.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_a2a86347ff7e4a7d987e4bb0d7b6798e~mv2.jpg/v1/fill/w_259,h_194,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_a2a86347ff7e4a7d987e4bb0d7b6798e~mv2.jpg)
De soort die hier het meest voorkomt is de Buxus sempervirens en komt in heel Europa (ook Turkije) ook in het wild voor. Soms wordt de Buxus balearica hier ook wel eens aangeplant en deze soort komt oorspronkelijk uit delen van Noord-Afrika, op Mallorca, Sardinië en Andalusië. In totaal bestaat de buxusfamilie uit 70 soorten.
De buxus kan nog weleens gevoelig zijn voor ziekte. Dit kun je grotendeels voorkomen door ze regelmatig te bekalken en te bemesten. Een buxus kan namelijk vrij snel gele bladeren krijgen bij een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Een zure grond met te weinig kalk zorgt ervoor dat de buxus de voedingsstoffen niet goed kan opnemen. Een plant die goed wordt onderhouden is per definitie minder bevattelijk voor ziekten en insecten.
Er zijn twee soorten buxusziektes waaraan de plant dood kan gaan, namelijk de buxusmot en de buxusschimmel. Als de planten zijn aangetast door een van deze ziektes dan gaan ze dood als er niet op tijd wordt ingegrepen. Bij warm en vochtig weer ontwikkelen schimmels zich snel en als het veel regent en dus vochtig blijft dan kunnen deze schimmels zich sneller verspreiden (vooral bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius).
Buxusschimmels gedragen zich behoorlijk agressief en de buxus(haag) kan geheel afsterven. Laat er eventueel een expert naar kijken. Er kan eventueel ook vraatschade zijn van rupsen. Je zal zeker niet de eerste zijn die treurt om een volledig afgestorven buxus(haag).
Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om in het voorjaar preventief te spuiten. Er zijn diverse soorten (preventieve) bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar. Er zijn ook middelen verkrijgbaar die voorkomend en genezend werken. Laat u desnoods voorlichten in de speciaalzaak of in een plaatselijk tuincentrum.
Als u de buxus gaat behandelen met een middel verwijder dan eerst de aangetaste takken en bladeren en verwijder het geheel uit uw tuin en gooi het bij het restafval en niet bij het groen afval.
De periode dat een buxus kan worden gesnoeid is eind mei en juni. De 2e snoeibeurt kan het beste gebeuren tussen eind augustus tot eind september. Een buxus kan bij voorkeur het beste twee keer per jaar worden gesnoeid als je wilt genieten van een mooie volle plant. Dit geldt tevens voor een speciale snoeivorm.
Als je een buxus(haag) wilt planten graaf dan een sleuf van minimaal 30 centimeter diep. De sleuf die je graaft moet net iets breder zijn dan de breedte van de plantpot. Voor een goede kwaliteit van de aarde/grond kun je het mengen met grondverbeteraar. Hierdoor krijg je een betere kwaliteit en structuur van de grond en dat bevordert de wortelgroei.