Velen zien ratten alleen maar als ongedierte of als laboratorium dieren, maar het zijn uiterst slimme dieren. Ratten gebruiken hun neus om gevaren in kaart te brengen, ze kunnen de uitgang vinden van een doolhof en ze kunnen zich zelfs bevrijden uit een muizenklem. Ook blijken ze risico's erg goed in te kunnen schatten. Er zijn vele verschillende soorten ratten, maar in dit artikel behandelen we de bruine rat ( wetenschappelijke naam Rattus norvegicus). Dit zoogdier staat ook wel bekend als Noorse rat, waterrat, rioolrat, laboratoriumrat, stadsrat of gewoon rat. Bruine ratten eten bijna alles en daarom leven ze ook vaak in de buurt van de mens. Ze kunnen zich razendsnel voortplanten en de jongen zijn binnen 80 dagen al vruchtbaar. Na een draagtijd van 21 tot 23 dagen zullen er per worp 4 tot 10 jongen worden geboren. Ieder vrouwtje zal per jaar gemiddeld 40 jongen werpen. Deze rat is een van de meest succesvolle overlevers en kan in de bewoonde wereld ook plagen veroorzaken. Hij zal overal waar de mens naartoe gaat ons blijven volgen en is dus een typische cultuurvolger.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_a25aaa5eec524d33a4555953129b9a59~mv2.jpg/v1/fill/w_284,h_177,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_a25aaa5eec524d33a4555953129b9a59~mv2.jpg)
De bruine rat is van alle soorten ratten de meest bekende soort en komt overal ter wereld voor. Lange tijd kwamen ze niet voor in Europa maar vanaf de 18e eeuw komen ze hier ook voor. Ze leven vaak in groepen tot soms wel 200 ratten, maar deze groepen worden geleid door grote mannetjes. Soms vinden er ook gevechten plaats tussen de rivaliserende bendes.
Bruine ratten zijn slimme en argwanende dieren die hebben ontdekt dat mensen overal etensresten laten slingeren. Ratten zijn wel kieskeurig als het om eten gaat, maar er is altijd wel iets van hun gading te vinden. Ratten hebben niet een eigen territorium dus rattenpopulaties kunnen soms heel erg groot worden.
Volwassen ratten eten tot 40 gram voedsel per dag. Denk hierbij aan voedsel als granen, knolgewassen, vlees en vis, groente en fruit en kuikens en zieke dieren kunnen ook worden aangevallen. Vooral zonnepitten en geschoonde gepunte haver worden door bruine ratten goed opgenomen.
Ratten planten zich dus razendsnel voort, maar dat moet ook wel want roofvogels, marters en vossen zijn gek op ratten. Er wordt beweerd dat als je 90% van alle ratten dood zou maken dat ze binnen een half jaar weer op volle sterkte zijn.
Ratten lopen meestal maximaal 3 kilometer om naar voedsel te zoeken, maar in stedelijke gebieden waar ze in de buurt leven van de mens hoeft dat niet, want dan is er eten vlakbij te vinden. De ratten hoeven dus niet bij je te wonen, maar bijvoorbeeld bij de buren. Als je de bruine ratten ook graag bij de buren wilt houden dan geen etensresten en overig afval laten slingeren, want dan heb je geen last van ze!
De rug van een bruine rat is meestal bruin tot grijsbruin en hun buik is wat lichter van kleur. Maar kleurvariëteiten komen ook voor, zelfs albino's. Volwassen ratten zijn tot 30 centimeter lang en hebben een staartlengte tot 25 centimeter. Ze zijn ongeveer 500 gram zwaar. Hun uitwerpselen zijn bruingrijs en stomp en is circa 2 centimeter lang en ongeveer 0,5 centimeter dik. Bij overlast kunt u contact opnemen met een ongediertebestrijder bij u in de buurt. Dat kan via de site Kijk op Ongedierte of bel tegen lokaal tarief met 085-0298509.