top of page

Bossen kunnen milieuramp voorspellen

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 27 jan

Wageningse onderzoekers hebben recent ontdekt dat veel regenwouden aan de rand van de afgrond staan. Dat hebben uitvoerige metingen aangetoond. Het gaat met name om de regenwouden in Centraal Afrika, Indonesië en van de Amazone. Men heeft reeksen satellietbeelden naast elkaar gelegd en een zogenaamd "kantelpunt" kan ervoor zorgen dat een compleet bos het loodje kan leggen. Zo'n kantelpunt kan bijvoorbeeld een (grote) periode van droogte zijn. Heel veel regenwouden zijn momenteel zo kwetsbaar dat ze al in de buurt van zo'n kantelpunt bivakkeren. Regenwouden en oerwouden herstellen in deze moderne tijd steeds slechter van zo'n tegenslag. Alle oerbossen hebben een bepaalde mate van veerkracht, maar de bossen herstellen dus steeds slechter en dat mag gerust een zorgelijke ontwikkeling genoemd worden. Alle bossen zijn immers de groene longen van de aarde. Het heeft natuurlijk voor een groot gedeelte te maken door toedoen van de mens. De industriële revolutie is daar mede debet aan, want de mens heeft het hier op aarde nu eenmaal voor het zeggen. De natuur is zoals zo vaak de grote verliezer. De opwarming van de aarde zal naar verwachting lijden tot meer extreem weer.



De satellietbeelden die zijn bestudeerd tonen aan dat de dichtheid van bladeren en activiteit van het bladgroen afneemt in droge periodes. Daarna herstellen de bomen weer langzaam, tenminste als het kantelpunt nog niet is bereikt. Een vitaal bos zal nu eenmaal sneller herstellen dan een sloom bos. Een bos dat lange tijd wordt geteisterd door droogte kan zelfs tekenen vertonen richting afsterving en steeds meer kwetsbare bossen komen nu in de buurt van zo'n kantelpunt. De onderzoekers hebben dit geconcludeerd door hele reeksen bosbeelden en klimaatdata naast elkaar te leggen. Gelukkig heeft men nu meer zicht op de kwetsbare situatie waarin de oerbossen zich verkeren, maar een gezond verstand zou vast ook tot die conclusie komen, want de natuur is nu eenmaal vaak de grote verliezer als de mens zich ermee bemoeit. Er wordt veel verwacht van de nieuwe vloot Sentinel-kunstmanen van ESA die veel oerwouddata kan leveren. Van deze nieuwe analysemethode wordt heel veel verwacht. Deze nieuwe data geeft steeds meer inzicht en hopelijk kan er dan ook snel iets aan worden gedaan al zal de mens ook zijn gedrag jegens de natuur radicaal moeten veranderen.


Bovendien hebben bossen en oerwouden een heel complex systeem van allerlei beplanting en dieren. Als bepaalde planten, bomen maar ook dieren uitsterven of op het randje van uitsterving staan dan kan het hele complexe ecosysteem worden verstoord met allerlei kwalijke gevolgen van dien. Het evenwicht in bossen kan om bepaalde redenen worden verstoord en dit proces kan zo onomkeerbaar zijn dat er voor zo'n sloom bos geen weg meer terug is. Het is helaas een feit dat de vitaliteit van oerbossen sterk achteruit gaat en dat moet de mensheid serieus gaan nemen, voordat het te laat is. Voor alle komende generaties moet de aarde immers ook leefbaar blijven! Nog steeds is er grootschalige boskap in de wereld en dan is het voorspelbaar wat dat kan betekenen voor zo'n uitermate kwetsbaar ecosysteem. Het is nu echt 5 voor 12. Misschien wel een seconde voor 12. We moeten er nu iets aan doen, voordat het te laat is!



9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page