De Boa constrictor is een wurgslang uit de familie reuzenslangen en ze zijn niet giftig. Het is een van de bekendste wurgslangen en ze worden gemiddeld zo'n 3,5 meter lang, al was de allerlangste Boa die ooit is gevonden ruim 4,5 meter lang. Dat is echter nog maar een bescheiden lengte, want de meeste andere soorten wurgslangen worden langer. Boa betekent grote slang en constrictor betekent, hoe toepasselijk, wurgen. Deze wurgslang komt voor in Midden en Zuid-Amerika (regio Mexico tot Argentinië) en je kunt ze herkennen aan hun puntige kop en (meestal) eivormige vlekken op zijn rug.
De Boa constrictor kom je vooral tegen in bosrijke gebieden zoals in het regenwoud, maar soms kun je ze ook tegenkomen op het platteland, op droge savannes en zelfs in de woestijn. Deze zeer indrukwekkende wurgslang leeft solitair en gaat alleen in de paartijd op zoek naar een partner om te paren. En de jongen komen na 4 tot 8 maanden ter wereld in een doorzichtig vlies wat ze meteen doorbreken. De draagtijd is relatief lang, maar ze zijn bij de geboorte dan ook al goed ontwikkeld, wat de kans op overleving groter maakt. Deze slang is eierlevendbarend en deze eieren ontwikkelen zich inwendig. In de meeste gevallen komen er zo'n 10 tot 15 jongen ter wereld, maar er zijn ook gevallen bekend van wel 60 jongen per keer.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_6713bcbc1a424a608ed12417702a3dbc~mv2.png/v1/fill/w_562,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_6713bcbc1a424a608ed12417702a3dbc~mv2.png)
De Boa constrictor slikt prooien door als vogels, reptielen, slangen en knaagdieren, alleen hij jaagt er niet op. Hij wacht simpelweg af tot er een prooidier zijn pad kruist. Ze slikken hun prooi in een keer door met de kop naar voren. Als er ratten op het menu staan dan kan hij ook voorkomen in het leefgebied van de mens, want hij is niet bang voor de mens. Deze imposante slang is vanzelfsprekend lang en dun, met heel veel spieren die nodig zijn om prooien te kunnen verwurgen. Bij iedere uitademing worden de spieren strakker aangespannen zodat er niet meer adem kan worden gehaald. Als de prooi eenmaal dood is wordt hij in zijn geheel doorgeslikt en dat wordt makkelijker met kaken die kunnen worden losgekoppeld. Een Boa constrictor kan wel 25 kilo zwaar zijn en soms nog wel zwaarder. Ze kunnen zich weliswaar niet heel snel voortbewegen, maar ze zijn wel enorm lenig. Een Boa constrictor kan dus in meerdere gebieden voorkomen en in ieder gebied hebben ze weer een andere kleur, van geel tot rood en van groen tot bruin.
Overdag slapen deze slangen maar in de nachtelijke uren worden ze actief en gaan ze op zoek naar prooidieren. Ze kunnen prooidieren niet horen aankomen, want ze zijn doof. Ze kunnen echter door beweging en trillingen potentiële prooidieren waarnemen. De Boa constrictor heeft tevens warmtezoekers op zijn lip zitten, het Jacobson orgaan, waarmee ze luchtjes kunnen ruiken en identificeren. De Boa constrictor verorbert ongeveer een keer per twee maanden een prooidier en tot de tijd dat ze weer trek krijgen in een lekker maaltje, houden ze zich schuil.