Blauwe druifjes voelen zich hier in een gematigd klimaat prima thuis, maar van oorsprong komen ze uit het Middellandse Zeegebied en in delen van Azië. Blauwe druifjes worden ook wel druifhyacint of Muscari genoemd en de bloemen hebben een karakteristieke muskusgeur. Ze behoren tot het plantengeslacht van de druifhyacinten (Muscari) en inderdaad hebben ze ook wel wat weg van hyacinten. Veel mensen vinden die mooie vrolijke trossen miniklokjes een mooi gezicht en ze zijn er in het voorjaar bovendien al vroeg bij. Deze bloemen zijn blauwviolet met een witte rand of zijn helemaal wit. De onderste bloemen zijn knikkend. De bolletjes worden in oktober of november ongeveer 6 tot 8 centimeter onder de grond geplant. Houd minimaal zo'n 8 tot 10 centimeter afstand aan tussen de bolletjes. Als je een kale plek wilt opvullen in de border in uw tuin dan kunnen de bolletjes eventueel naar eigen wens dichter bij elkaar worden geplaatst.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_661e947f916743b8b9438f29cb8e0e02~mv2.jpg/v1/fill/w_183,h_275,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_661e947f916743b8b9438f29cb8e0e02~mv2.jpg)
Na verloop van tijd gaan ze verwilderen en dan kunnen de blauwe druifjes wel twee weken eerder in bloei staan. Op deze manier krijg je wel steeds meer blauwe druifjes, want ze kunnen zich ook verspreiden door zaad. Om dit te voorkomen kunt u de tuin rondom de blauwe druif eventueel schoffelen. Dit mooie bloemetje verspreid zich namelijk sneller dan je denkt, want ze vermeerderen zich als een gek. De mooie blauwe bloemetjes zijn tot 25 centimeter hoog en de bloeiperiode loopt van maart tot mei. Deze mooie bloem zal het goed doen in uw tuin en stellen niet veel eisen aan de kwaliteit van uw aarde. Verder kun je blauwe druifjes tegenkomen in het bos, in het weiland, andere graslanden en langs duingebieden. Deze mooie bloem gedijt zowel in halfschaduw of zon prima en stelt niet veel eisen aan zijn standplaats. Dit bolgewas is eveneens winterhard, al zijn er enkele uitzonderingen. Inmiddels komen er in het wild hier in Europa en in West-Azië zo'n 60 soorten voor.
Blauwe druifjes doen het niet alleen goed in de tuin, maar staan ook leuk in een bloempot op uw balkon of op uw vensterbank. Geef ze bij voorkeur twee keer per week water en zet ze binnen neer op een bij voorkeur koele plaats. Plantenvoeding is niet nodig want in de bolletjes zit genoeg voedsel om goed te kunnen bloeien. Deze bolletjes kunt u eventueel zelf in het najaar in uw tuin planten, maar de grond moet niet te nat zijn. Zelfs in een rotstuin zullen ze het goed doen. Ze kunnen zelfs tegen lichte vorst maar de ideale temperatuur van blauwe druifjes ligt tussen de 12 en 18 Graden Celsius. Ook zijn ze uitstekend geschikt als snijbloem. Blauwe druifjes doen het uitstekend in combinatie met sneeuwklokjes, krokussen en tulpen. Je kunt ze ook prima tussen vaste planten en onder heesters zetten. Blauwe druifjes zorgen voor kleur in uw tuin!