top of page

Bevruchting tot de geboorte van een baby

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 27 jan

Hoe is het toch mogelijk dat een embryo uit kan groeien tot zo'n mooi levend wezen. Eigenlijk is het een wonder der natuur. In dit artikel komen de verschillende stadia aan bod tussen de bevruchting en de geboorte van de baby.


Hoe het begint


Als een van de miljoenen zaadcellen (een slordige 20 miljoen spermatozoa) uiteindelijk de vrouwelijke eicel weet te bereiken en weet binnen te dringen dan is begin van de zwangerschap een feit. Dit is alleen mogelijk tijdens de ovulatie van de vrouw. De vrouwelijke geslachtsorganen werken als een zeef en daardoor kunnen er maar een paar honderd zaadcellen in de buurt komen van de vrouwelijke eicel. De gelukkige zaadcel zal het membraan van de eicel kunnen doorboren. De eerste maanden is de kans dat de zwangerschap voortijdig wordt afgebroken het grootst.



Begin zwangerschap


De celkernen van het embryo delen zich al vanaf het begin. Na drie of vier dagen heeft de embryo al het vermogen tot eiwitsynthese. Vanaf nu beginnen de genen ook te werken. Ook komt nu de voorbereiding van de innesteling van het embryo in de baarmoeder op gang oftewel differentiatie. Langzaam worden de botten, vormen, inwendige organen, hersenen, zintuigen, voortplantingsorganen gevormd omdat het eicel continue blijft delen in andere cellen. Na vier dagen is het op zijn plaats terecht gekomen in de baarmoeder en is het al een honderdcellig organisme geworden (blastocyste). Bij chromosale afwijkingen wordt de embryo afgestoten. Vanaf nu ontwikkelen zich bloedvaten om voedingsstoffen aan te kunnen voeren voor de zich ontwikkelende placenta. De placenta gaat nu de zich ontwikkelende embryo van voedingsstoffen voorzien. In plaats van een embryo wordt ook wel over de vrucht of over foetus gesproken.


Vanaf de 2e maand


De overgang van de embryonale fase naar de foetale fase is tussen de 8e en 10e week van de zwangerschap. Na de 10e week neemt de kans op zwangerschapskwaaltjes weer af. In de 3e maand krijgen vrouwen echt het gevoel dat ze zwanger zijn. In de 4e maand gaat de baby al flink bewegen en kan het al horen zowel binnen als buiten de baarmoeder. De baby is nu ongeveer 15 cm lang en ongeveer 200 gram zwaar.


2e helft zwangerschap


In de 5e maand gaat de baby al reageren op geluid. Vanaf nu wordt ook het slaap-waak ritme en het grijpreflex ontwikkeld. In de 5e maand kan de moeder het kind soms al voelen in haar buik. In de 6e maand krijgt de baby al echt een menselijk gezicht. Het karakter wordt al gevormd. De baby is nu ongeveer 28 cm groot en 1200 gram zwaar. De aanstaande moeder moet al wat rustiger aan gaan doen en kan last gaan krijgen van harde buiken en/of spataderen.


Vanaf de 7e maand is de baby levensvatbaar en kan nu zien, horen, proeven en voelen en al snel met zijn hoofd ondersteboven gaan liggen. Alleen zijn de longen van de baby nog niet helemaal zover. Daarom liggen te vroeg geboren baby's vaak in een couveuse. In deze fase gaan veel vrouwen naar zwangerschapsgym. Bukken gaat moeilijk. Soms treedt rugpijn op en vergeet niet de gezwollen enkels. Ook kun je kortademig worden. De baarmoeder wordt zo nu en dan keihard en er komen dan oefenweeën op gang. Gebeurt dit te vaak dan wordt het tijd om de verloskundige op te bellen. De borsten produceren al wat melk maar dit moet pas op gang worden gebracht als de baby eenmaal is geboren. In de 8e maand kan de baby steeds minder bewegen omdat de ruimte nog maar beperkt is. De baby zal met opgetrokken beentjes langzaam gaan indalen. De longen zijn bijna rijp. De verloftijd breekt aan.


Laatste weken tot de bevalling


In de 9e maand (rond de 40e week) zal de baby geboren gaan worden. De schedel van de baby is nog niet een aansluitend geheel. Bij de geboorte zal de baby ongeveer 50 cm lang zijn en ongeveer 3400 gram wegen. Veel vrouwen krijgen vlak voor de bevalling last van schoonmaakwoede oftewel het bekende nesteldrang. Is het bijna zover? Houdt altijd de belangrijke telefoonnummers bij de hand van de verloskundige en van je man. En staat het ziekenhuiskoffertje al klaar als u tenminste niet thuis gaat bevallen? Veel geluk met de baby of baby's want dat kan ook natuurlijk. Geniet van ze want ze worden zomaar groot.

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page