top of page

Betaald voetbal en het grote geld wat erin omgaat

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 27 jan

Waar is die tijd gebleven dat voetballers hun voetbalcarrière trouw bleven aan een voetbalclub en nog hart voor de club hadden. Alleen de supporters hebben nu nog hart voor hun club. De voetballers kiezen nu voor het grote geld, in het buitenland. Daar kunnen de kleinere clubs nu eenmaal niet tegenop boksen.


Het grote geld regeert


Clubs als Real Madrid en Barcelona behoren bij de absolute top met aanzien over de hele wereld. Wat wil je ook met begrotingen van honderden miljoenen Euro's. Ze staan echter ook honderden miljoenen Euro's in het rood, maar dat deed er tot voor kort totaal niet toe. Langzaamaan worden de clubs verplicht om hun schulden op orde te brengen. Dit gaat in mijn ogen echter veel te langzaam. Real Madrid wil eerst nog even snel zijn stadion nog verder uitbouwen, en dan niet raar opzien dat Spanje inclusief deze topclubs ineens Europa gaan vragen om miljarden omdat ze Griekenland dreigen achterna te gaan. En wij straks maar braaf betalen terwijl de Nederlandse voetbalclubs zich wel aan de spelregels houden. Wat is het allemaal toch scheef in deze wereld. Er zijn in Nederland betaald voetbalclubs failliet gegaan met een paar ton schuld. Barcelona en Real Madrid zijn ook groot geworden omdat iemand er toevallig op een goed moment veel geld in stak.



De Nederlandse voetbaltop speelt in het buitenland De wereld heeft al kennis kunnen maken met een aantal geweldige topvoetballers. Enkele topvoetballers in willekeurige volgorde waren/zijn onder andere Johan Cruijff, Marco van Basten, Ruud Gullit, Éric Cantona, Diego Maradonna, Pelé, Zinedine Zidane, Dennis Bergkamp, David Beckham, Romário de Souza Faria, Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.


De Nederlandse toppers bleven in de tijd van Johan Cruijff vaak nog gewoon in Nederland voetballen, al speelde Johan Cruijff ook in het buitenland bij Barcelona en bij clubs in Amerika. Onze Nederlandse voetbaltoppers van nu hebben inmiddels massaal het grote geld geroken in het buitenland, en ik geef ze in principe groot gelijk. Maar moet er nu zoveel verdiend worden? De goede Nederlandse voetballers worden eerst opgekocht door Ajax, PSV of Feyenoord, totdat deze clubs ook weer het onderspit moeten delven ten opzicht van de buitenlandse voetbalclubs.


Nederland begint qua niveau dan ook achterop te raken. De toppers van nu verdienen miljoenen per jaar en durven zelfs naar de baas van de club te stappen en te zeggen, "Ik wil meer verdienen want ik ben het waard". Ik vind dat topvoetballers steeds meer last beginnen te krijgen van kapsones. Volgens mij is het grote geld steeds meer bezig om het voetbal te vernietigen. Het grote geld zorgt niet voor progressie maar voor teloorgang in de voetballerij.


Miljardairs die voetbalclubs opkopen


Er zijn inmiddels in de wereld al diverse clubs opgekocht door miljardairs, die deze club als hun speeltje zien. De club zal misschien dan in de toekomst hoge ogen gaan gooien en zelfs misschien kampioen gaan worden, maar de identiteit van de club zal totaal veranderen, en dat zullen de supporters die hun hele leven fan zijn van deze club machteloos met lede ogen aan moeten zien.


Salarisplafond


Ik ben dan ook een voorstander van het instellen van een salarisplafond. Een voetballer die 10 miljoen per jaar verdient is toch echt niet 10 keer beter dan een voetballer die "slechts" 1 miljoen per jaar verdient? Enkele voetbalclubs hier in Nederland hebben al een salarisplafond ingesteld, mede om hierdoor de schulden weg te kunnen werken. Nu het buitenland nog, zucht. Maar of zoiets dergelijks ooit gaat gebeuren?



3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page