Mensen met een normaal gezond verstand hebben vaak toch minder gevoel voor creativiteit zoals beroemdheden dat vaak wel hebben. Zo'n geestesziekte zoals depressies en schizofrenie zijn meestal een kwelling voor de persoon in kwestie, maar kan dus ook een zegen zijn als je beroemd wilt worden.
De voornaamste vijand van creativiteit is een gezond verstand
Mensen als Beethoven, Edvard Munch en Virginia Wolf hadden allen behoorlijke psychische problemen maar we weten allemaal wat er van ze is geworden, namelijk wereldberoemde kunstenaars. Door deze gekte waren ze in staat tot een buitengewone productiviteit. De wereldberoemde kunstenaar Pablo Picasso zei dan ook niet voor niks "De voornaamste vijand van creativiteit is een gezond verstand". De Karolinska Universiteit in Zweden heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan, en ze kwamen tot de conclusie dat Pablo Picasso het wel degelijk bij het juiste eind had. Mentale aandoeningen komen inderdaad vaker voor bij mensen met wetenschappelijke en/of artistieke beroepen dan bij normale gemiddelde burgers.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_05f1b1976a824d95b4040e62caab8a6c~mv2.jpg/v1/fill/w_275,h_183,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_05f1b1976a824d95b4040e62caab8a6c~mv2.jpg)
Schrijvers hebben bijvoorbeeld wel eens last van depressies, angstsyndromen en schizofrenie. In deze beroepsgroep komt zelfmoord 50 procent meer voor dan bij andere beroepsgroepen.
Het is inmiddels wel bekend dat kunstenaars vaak gevoelige mensen zijn. Hierdoor kunnen ze de wereld op een andere manier ervaren.
Niet iedereen is het met deze stelling eens
Niet iedereen is het er echter mee eens dat genialiteit en gekte dicht bij elkaar zouden liggen. Er heerst nog steeds ook een bepaald soort van mythe dat je wel buiten de orde moet treden om geniaal te worden of te zijn. Bovendien zaten kunstenaars vroeger vaak helemaal alleen op een zolderkamer, totaal geïsoleerd van de samenleving. Dat is nu totaal niet meer zo. Kunstenaars moeten nu wel meedraaien in de maatschappij om ondernemerschap te kunnen tonen. Isolement loont niet meer. Topkunstenaar of niet, niemand ziet je in dat zolderkamertje, en je zult je in deze moderne tijd toch moeten zien te verkopen.
Het kunstenaarschap kan wel samengaan met een bepaalde vorm van narcisme. Kunstenaars zijn natuurlijk veel met zichzelf bezig wat zich kan uiten in bepaald excentriek gedrag.
Andere verklaringen van gekte
Er zijn echter ook andere pragmatische redenen te bedenken voor de excentriciteit van bepaalde beroemdheden. Beethoven, Donizetti en Schubert hadden allen ook last van gekte, maar dat kwam door een hele andere reden. Deze wereldberoemde componisten waren behandeld voor hun geslachtsziekte en wel met een kwikhoudend middel, en dit was nou net de veroorzaker van deze gekte.