Er zijn wereldwijd meer dan 1000 soorten begonia's bekend en is daarmee een van de omvangrijkste plantengeslachten ter wereld. Maar kwekers zijn nog steeds bezig om nieuwe variëteiten te kweken. De begonia komt oorspronkelijk uit warme vochtige gebieden in het tropisch oerwoud en het kunnen eenjarig, meerjarig, bladverliezend of groenblijvers zijn. Van oorsprong komt de begonia uit Azië, Amerika en Afrika.
(Knol)begonia's zijn het meest bekend als kamerplant maar doen het op uw balkon, terras of in de serre ook uitstekend. Ze houden van een warm plekje, maar zet ze niet in de volle zon want dan kunnen de bladeren verbranden. Een begonia houdt echter ook niet van regen en wind dus zoek een mooie beschutte plek voor deze mooie plant. Als u uw begonia goed verzorgd zal hij u belonen met zeker 6 weken bloemen. Deze bloemen kunnen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. De vrouwelijke bloemen kunt u herkennen aan de driehoekige verdikking onder de bloemen. De begonia wordt zo'n 25 tot 40 centimeter groot.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_d1afbe98b02c4ebe9f6b2c8d9ced4558~mv2.png/v1/fill/w_510,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_d1afbe98b02c4ebe9f6b2c8d9ced4558~mv2.png)
Zorg ervoor dat de grond onder de begonia goed doorlatend is en geef bij voorkeur tijdens de groei en bloei wekelijks bemesting. Een begonia frist elk interieur op met zijn mooie vrolijke bloemetjes die allerlei kleuren kunnen hebben en hij doet het het beste bij een normale kamertemperatuur. De modekleuren voor hanging baskets zijn momenteel roze, zalm en abrikoos. De tweekleurige (picotee) bolbegonia doet het momenteel ook erg goed. Dit zijn veel bloeiende knolbegonia's met een anderskleurige bloemrand. De kleur van de voor- en achterkant van de bloemblaadjes verschilt bovendien ook (zie afbeelding).
De begonia houdt van ervan regelmatig water te krijgen, al houdt hij er niet van om in een laagje water te staan want dan kan er eventueel wortelrot optreden. Gebruik bij voorkeur niet een plantenspuit want dan blijft er water staan op de bladeren. Dit water blijft dan in druppels op de blaren staan en zo is de plant extra vatbaar voor meeldauw.
De uitgebloeide bloemen dienen verwijderd te worden om zo de nieuwe bloemen weer de kans te geven. Met een minimum aan moeite heeft u zo wel 5 maanden lang in de zomer mooie bloemen. Er is zijn 2 soorten begonia's, namelijk hangende en rechtopstaande begonia's.
Als u in de winter een begonia koopt laat hem dan eerst een paar dagen acclimatiseren in een ruimte van ongeveer 15 graden, voordat u de plant verhuist naar een warme omgeving zoals in uw huiskamer. De bloemen blijven sowieso langer mooi in een wat koelere omgeving.
Uitgebloeide begonia's worden vaak weggegooid, wat natuurlijk helemaal niet hoeft. Als ze na de winterse bloei zijn uitgebloeid moet je ze even de rust gunnen. Je mag de plant terugsnijden na de bloei. Geef ze dan niet zo veel water bij een temperatuur van zo'n 15 graden. Na een paar weken rust kun je de plant verpotten, want ze wortelen nu eenmaal graag in de breedte. Gebruik dan vanzelfsprekend een bredere pot en gebruik van een goede drainage een laagje potscherven op de bodem van de pot. Als de plant is verpot kan hij weer in een warmere ruimte worden neergezet. Vanaf dan moet u de begonia weer meer water geven. En al snel zullen dan de eerste nieuwe scheuten verschijnen.
Een begonia is niet winterhard en kunnen dus absoluut niet tegen vorst, dus houd daar rekening mee. Plant ze dus altijd in het voorjaar als het gevaar op nachtvorst is geweken. Veel mensen beginnen met de start van het groeiproces binnen. Graaf de bollen in de herfst op voor de winter invalt en bewaar ze op een koele en droge plaats zodat u ze het jaar erop weer kunt gebruiken. Veel plezier met uw begonia!