top of page

Bedwantsen zijn lastig te ontdekken en te bestrijden

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 27 jan

De bedwants (wetenschappelijke naam Cimex lectularius) is een parasitair insect dat vooral in bedden en matrassen van hotelkamers leeft en zich voedt met ons bloed. Ze kruipen veelal 's nachts op uw huid om bloed te zuigen. Ze zijn erg lastig te bestrijden en zijn momenteel aan een opmars bezig. Bedwantsen zijn heel klein dus je kunt ze niet zien met het blote oog. De beten zijn ook lastig te herkennen, maar symptomen als jeuk, bultjes en vlekken verraden vaak de aanwezigheid van bedwantsen in uw bed. Het herkennen van een beet van bedwantsen is niet eenvoudig, omdat het ook vaak lijkt op een steek van een muggen of vlooien. Iedereen reageert ook weer anders op zo'n beet. Uw partner kan wel onder de rode jeukende bulten zitten terwijl u er helemaal geen last van hebt. Meestal bijt een bedwants meerdere keren, dus als er ineens drie bultjes naast elkaar zitten dus dan is het een grote kans dat u bent gebeten door een bedwants. Als je krabt als een bedwants bezig is met bijten, dan zal deze bedwants meerdere keren bijten op dezelfde plek. Dat kan dan lijken op een soort huiduitslag.



Bedwantsen zijn meestal maar 4 tot 6 millimeter groot en zijn bruin tot roodbruin van kleur. Als ze net zijn vervelt dan zijn ze wat lichter van kleur. Eitjes van bedwantsen kun je herkennen als kleine witte korreltjes, net minuscule rijstkorreltjes. Als je eitjes van de bedwants in je huis hebt dan heb je een groot probleem. Deze eitjes zijn namelijk zo klein dat je ze heel makkelijk via je kleding kunt verspreiden en dan zitten ze in je hele huis. Bedwantsen vervellen vijf keer totdat ze volwassen zijn. Deze vervellingshuidjes zijn vaak wel terug te vinden. Deze vervellingshuidjes zijn bijna geheel doorzichtig en hebben vanzelfsprekend ook de vorm van een bedwants. U kunt naar een drogist gaan voor een middel zoals DEET of een ander huismiddel gebruiken, maar dat werkt vaak niet afdoende en dan los je het probleem niet op.


U kunt dan beter contact opnemen met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en vraag dan bij de afdeling ongediertebestrijding om advies. Zij zullen dan snel iemand langs sturen om de bedwantsen te bestrijden en zal alle plekken waar ze eventueel kunnen zitten grondig behandelen met een bestrijdingsmiddel. Na deze behandeling moet de desbetreffende kamer 2 uur goed worden gelucht, voordat u weer naar binnen mag. De eerste week mag u bovendien niet stofzuigen of schoonmaken zodat het bestrijdingsmiddel goed de kans krijgt om zijn werk te doen. Beddengoed moet op minimaal 60 graden worden gewassen. Daarna volgt nog een nacontrole, want er volgt vaak nog een tweede behandeling.


Heel veel mensen denken dat ze alleen 's nachts actief zijn en zich dan voeden met ons bloed, maar dat is slechts deels waar want als ze hongerig zijn voeden ze zich ook overdag. Behalve in bed kunnen ze zich ook schuilhouden in plinten, stopcontacten, de bovenkant van gordijnen, hoofdbord van het bed, in het tapijt, kasten, zetels, nachttafels en in fotokaders. Je kunt de aanwezigheid van bedwantsen herkennen aan de aanwezigheid van kleine zwarte uitwerpselen in en rondom het bed. Bedwantsen willen hun uitwerpselen niet in hun schuilplaats hebben en doen dit dus vaak op een andere plek. Let dus bij het vermoeden van de aanwezigheid van bedwantsen ook op een vieze zwart/bruine plek in of rondom het bed. Soms kun je de aanwezigheid van bedwantsen ook ruiken. Bij een grote besmetting verspreidt zich een misselijkmakende zoete geur die bijna niet te missen is. Bedwantsen hebben namelijk geurklieren, waaruit ze een olieachtige afscheiding produceren.



0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page