top of page

Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 27 jan

Bamboe (wetenschappelijke naam Bambuseae) is de snelst groeiende plant ter wereld en wordt ingedeeld als grassoort (Gramineae) omdat het geen hout bevat. Daardoor groeit bamboe op een andere wijze dan bij bomen het geval is. Bamboe heeft geen schors zoals een boom wel heeft. In plaats daarvan heeft bamboe beschermende schutbladeren rond de halm in hun vroege stadium van ontwikkeling. Bamboe is de enige grassoort die kan uitgroeien tot een compleet bos, als het tenminste de kans krijgt. Veel grote houtachtige bamboesoorten kunnen wel een boom-achting uiterlijk hebben en daarom worden ze in de volksmond ook wel eens bamboe bomen genoemd. Wereldwijd komen er wel zo'n 1500 verschillende soorten bamboe voor. Bamboe groeit in de tropische en subtropische gebieden van Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Bamboe is inheems op alle continenten, behalve in Europa en Antarctica en kan zelfs verbouwd worden op gronden die ongeschikt zijn voor landbouwgewassen. Het woord bamboe komt van het Maleisische woord "Mambu". Aan het eind van de 16e eeuw noemden de Nederlanders het "Bamboes". Daarna kreeg het zijn Neolatijnse naam "Bambusa".



Een bamboescheut bestaat uit segmenten die allemaal aan celdeling (groei) doen. Daardoor strekt bamboe zich razendsnel uit als een soort van telescoop. Binnen een seizoen kan bamboe al tot volle wasdom komen, alleen hebben sommige bamboesoorten de neiging om met worteluitlopers her en der door de tuin te wandelen. Dit kan menigeen tot wanhoop drijven. Dit worden ook wel woekeraars genoemd, maar eigenlijk is dat een misvatting want hij verspreid zich op een natuurlijke manier. Pol vormende soorten zullen dit gedrag niet vertonen, maar worteluitlopers dus wel! Deze worteluitlopers kunnen dus her en der ineens de kop opsteken.


Bamboestengels kunnen wel 60 centimeter per dag groeien, maar dat zijn uitschieters. Meestal groeien ze "maar" 5 tot 20 centimeter per dag. Guinness World Records heeft voor een bepaalde bamboesoort een record in de boeken staan, namelijk 91 centimeter groei per dag. Dat is bijna 4 centimeter per uur! Deze enorme groei spurts zijn alleen mogelijk als het bamboe op een zeer voedselrijke grond staat en wanneer de weersomstandigheden ideaal zijn.


De wortelstokken kunnen door middel van een ondergronds netwerkstelsel van wortels de stengels met elkaar verbinden. Bamboe haalt net als bij andere planten en bomen zijn energie uit fotosynthese. Maar dankzij het unieke systeem van de wortelstokken kan hij het water en de voedingsstoffen daar brengen waar ze het meest nodig zijn. De kleinste soorten bamboe worden niet groter dan 10 tot 20 centimeter, maar de grootste soorten bamboe kunnen wel 35 meter hoog worden. In Nederland is de hoogste bamboe zo'n 8 meter hoog al zijn er nieuwe soorten geïntroduceerd die waarschijnlijk wel 10 of 12 meter hoog kunnen worden. Vroeger zag je geen bamboe in de tuin, maar dat is de laatste tijd sterk aan het veranderen. Vroeger was bamboe alleen maar een exotische aangelegenheid, maar dat is echt compleet veranderd. In de 19e eeuw werden de eerste bamboesoorten naar Europa gehaald.


Mensen denken over het algemeen dat bamboe hier in Nederland de winter niet kan overleven, maar er zijn wel 150 soorten die winterhard zijn en met gemak 20 graden onder nul kunnen overleven. Er is ook variatie in de dikte van de stengels. De dunste stengels zijn maar zo'n 1 millimeter dik, terwijl de dikste stengels wel met gemak 25 tot 35 centimeter dik kunnen worden. Deze dikke stengels met een enorme omvang komen hier niet voor, maar in onze koude kikkerlandje kunnen bamboestengels toch ook wel een diameter hebben van zo'n 10 centimeter. Meestal zijn deze stengels groen of geel van kleur, maar soms zijn ze ook zwart van kleur (zie afbeelding hierboven). In de tropen zijn bamboestengels ook vaak rood of zelfs oranje van kleur. Zo is er ook variatie in de grootte van de bladeren. De grootste bladeren zijn wel 45 centimeter lang en 9 centimeter breed, maar meestal zijn ze veel kleiner. Bladeren van de bamboe zijn meestal groen, maar soms zijn ook geel. Soms hebben bamboebladeren ook gele of witte strepen in de lengterichting.


In vergelijking met bomen zuivert bamboe de lucht tot wel 35% beter. Bamboe wordt onder anderen ook veel gebruikt om snijplanken van te maken, omdat het de eigenschap heeft om bacteriën snel af te breken en dat is in de keuken wel zo handig. Bamboe producten in huis zullen ook mooi blijven want dit natuurproduct zet niet uit en krimpt ook niet. Dat komt omdat bamboe nauwelijks vocht opneemt. In bamboeplantages kan dan ook binnen 4 tot 5 jaar geoogst worden en komen in het productieproces terecht, terwijl aan de achtergebleven wortels gewoon weer nieuwe bamboescheuten zullen groeien en er geen erosie ontstaat.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page