De Ayers Rock is een van de beroemdste monolieten ter wereld in ligt in het hart van Australië. Ayers Rock is 348 meter hoog en zo´n 8 kilometer breed en bij zonsopkomst en zonsondergang kleurt deze rots prachtig bloedrood. Een prachtig uniek fenomeen.
Ayers Rock
Ayers Rock is een enorme klomp arkose oftewel zandsteen wat eveneens rijk is aan veldspaat. Deze indrukwekkende rots vindt u zo´n 300 kilometer ten zuidwesten van Alice Springs in Australië en heeft mooie ronde gegroefde flanken. Ayers Rock is mede zo bijzonder omdat het ineens opdoemt in het verder vlakke landschap hier in de omgeving. Als u een uniek tafereel wilt aanschouwen dan moet u eens bij zonsopkomst en bij zonsopgang een kijkje gaan nemen bij deze monoliet. Ayers Rock lijkt dan wel in staat om de zon in zijn geheel op te zuigen. In een hele korte tijd veranderd deze rotspartij van kleur net als een kameleon dat ook kan doen. De Ayers Rock lijkt dan wel te gloeien alsof hij uit miljarden robijnen en smaragden zou bestaan. Bovenop de Ayers Rock stromen zelfs verschillende poeltjes. De beroemdste poel is Maggie Springs.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_ea7326e980a24954ac735d7b060098b3~mv2.jpg/v1/fill/w_302,h_167,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_ea7326e980a24954ac735d7b060098b3~mv2.jpg)
William Gosse
In 1873 werd de Ayers Rock ontdekt door de ontdekkingsreiziger William Gosse en zijn metgezel Khamran. William Gosse mocht de naam bedenken en noemde de rots toen naar de premier van Zuid-Australië, maar eigenlijk hadden de aboriginals daarvoor al een naam bedacht voor Ayers Rock, namelijk de Oeloeroe. Deze plek was al heel lang bekend voor ze. Hun voorvaderen liepen hier namelijk ook al rond.
Nationaal symbool van Australië
De Ayers Rock is uitgegroeid tot een nationaal symbool van Australië. Ieder jaar weten duizenden toeristen de weg te vinden naar Ayers Rock. Velen van hen komen speciaal om te zien hoe de zon de rots diep Venetiaans rood kleurt als de zon opkomt of ondergaat. Maar bij een onweersbui lijkt de Ayers Rock wel op een uit de zee opdoemende walvis omdat het opspattende water dan langs de flanken van deze rots spettert en gutst. Veel bezoekers beklimmen ook deze rots aan de westelijke flank. Dit is tegenwoordig mogelijk omdat hier in de rots een ketting is verankerd zoals hieronder op de foto is te zien.
Dit is ook wel nodig want de Ayers Rock is verraderlijk glad en in het verleden zijn hier dan ook helaas vele doden te betreuren geweest. Als men bovenop deze westelijke flank eenmaal de top heeft bereikt dan is er tussen de diepe geulen en gaten een magnifiek uitzicht over de gehele omgeving.
Het mooiste uitzicht is dan wellicht de berg Olga die 32 kilometer westelijker ligt. Deze berg heeft unieke vormen op de flanken in de vorm van enorme bogen, ronde minaretten en enorme koepels.
De verticale lagen op de Ayers Rock waren ooit horizontaal
De geologische geschiedenis van de Ayers Rock gaat natuurlijk vele miljoenen jaren terug. Ooit waren de verticale lagen op de rots horizontaal. Dit kwam omdat toen dit gedeelte van de rots op de bodem van de oerzee lag. In de loop van miljoenen jaren kantelden deze lagen heel langzaam in verticale positie.
Erosieve krachten
De diverse holtes, richels, grotten en geulen zijn er in gesleten door de erosieve krachten zoals regen en zon. Als bijvoorbeeld regenwater doordringt in het zachte steen van de Ayers Rock dan maakt het de zandkorrels los waardoor het steen langzaam uit elkaar valt. Zo ontstaan de vreemdste vormen. Zo is er ondermeer op de noordhelling een vorm uitgeslepen die de vorm heeft van hersenen. Daarom heeft dit gedeelte van de rots dan ook de toepasselijke naam ´de Hersenen` gekregen.
Aboriginals
Deze enorme steenklomp is voor de aboriginals een enorm levend beeldhouwwerk van voorvaderlijke geschiedenis. De uiterlijke kenmerken van de Ayers Rock wordt door de aboriginals in liederen bezongen. Zo zijn er heel veel bekende legendes. De Ayers Rock lijkt wel tot leven te komen als toeristen in gesprek raken met de plaatselijke aboriginals, en dat dankzij die prachtige kleurschakeringen.