top of page

Aronskelk (Arum)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 27 jan

De Aronskelk bloeit op een opvallende manier, want de mooie witte bloemen leveren namelijk geen nectar maar lokken insecten uitsluitend met een sterke geur en sluiten de insecten een dag op in de kelk. Deze strategie wordt ook wel sapromyofilie (bedriegen) genoemd. De Nederlandse benaming aronskelk zou zijn naam te danken hebben aan het verhaal dat de bloem uit de staf van de Bijbelse figuur Aäron is ontstaan.


Deze mooie plant vormt een geslacht van planten uit de aronskelkfamilie. Er zijn vele soorten, maar in Nederland (Zuid-Limburg en vrij zeldzaam in het oostelijk rivierengebied en in aangrenzende gebieden of als stinsenplant) komt in de natuur uitsluitend de gevlekte aronskelk voor. Tevens komt de gevlekte aronskelk in grote delen van Europa voor.


De aronskelk staat ook symbool voor rouw. De aronskelk richt zijn bloem omhoog naar de hemel en is een Rooms-Katholiek symbool voor Maria. Deze bloem wordt vaak verwerkt in bloemstukken, guirlandes en kransen.



Deze prachtige plant kan behalve tuinplant ook een kamerplant zijn en kan tot ongeveer 75 centimeter groot worden. Hij kan wel 2 weken in bloei staan (april en mei) en heeft grote pijlvormige bladeren en grote bloemstelen. Deze planten groeien uit wortelstokken en kunnen in slechts een maand of 3 uitgroeien tot een grote plant. Dan komen de wondermooie witte bloemen op lange stelen tevoorschijn. Er zijn ook soorten die andere gekleurde bloemen geven, maar de witte bloemen zijn het meest bekend.


Als de groei stopt dan treedt er een rustpauze in. Zet de plant dan tijdelijk bij voorkeur wat koeler en geef dan wat minder water. Het meeste blad zal dan afsterven. De rustpauze is afgelopen als er weer nieuwe bladeren verschijnen. Dat is dan een teken om de plant weer op een warme plek neer te zetten. De plant wordt echter niet meer groter na een vol groeiseizoen en heeft dus dan zijn volwassen grootte bereikt.


De knollen van deze prachtige plant bevatten veel zetmeel. De plant is giftig in verse toestand en in gedroogde toestand licht giftig. Deze plant wordt ook wel gebruikt bij hardnekkig hoesten, keelpijn en/of heesheid.


Helaas worden aronskelken lang niet altijd naar behoren verzorgd, maar eigenlijk is het een hele makkelijke plant. Mits de aronskelk wordt behandeld als een moerasplant, dus volop water en onder zonnige omstandigheden, dan is het een hele dankbare plant. Af en toe (kamerplanten)mest geven kan ook absoluut geen kwaad. Veel plezier met uw aronskelk!

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page