Een appelboom is een bekende fruitboom voor in de tuin al zijn ze er wel in veel verschillende soorten en maten. Zelfs in een kleine tuin kunt u genieten van uw appelboom en in de nazomer kunt u uw eigen appels oogsten. Appelbomen zijn grote hoogstambomen, klein blijvende laagstambomen of leibomen. Tevens zijn er gekweekte sierappelbomen en wilde appelbomen. Appelbomen bloeien in het voorjaar, want anders kunnen er geen appels groeien en deze bomen kunnen wel meer dan 100 jaar oud worden. Appels kun je gerust met schil en al opeten, want de meeste voedingsstoffen zitten toch echt in de schil.
Een appelboom wordt normaliter tussen november en maart gepland, want de boom is dan in winterrust. Appelboompjes die in een pot zitten kun je in principe het hele jaar door in de volle grond zetten en zet ze dan bij voorkeur op een zonnige plaats. Zet uw appelboom nooit in te natte grond, want dat komt de groei van de boom absoluut niet ten goede. Verder zijn appelbomen niet echt veeleisend, maar pas er tevens voor op dat hij niet in te zure grond staat. En als je zo nu en dan bemest dan zal dat een positief effect hebben op de fruitoogst en wie wil dat nu niet!
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_c0e7d459b9114b1591bb2bb0be0628c5~mv2.png/v1/fill/w_555,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_c0e7d459b9114b1591bb2bb0be0628c5~mv2.png)
Je kunt een appelaar ook enten. Zo probeert men vaak de goede eigenschappen van twee bomen met elkaar te combineren. Je kunt twee appelbomen in elkaar laten vergroeien tot ze samen een geheel vormen. En als je maar weinig grond tot je beschikking hebt, dan kun je ook kiezen voor lei- of struikvormen. Sommige rassen zijn niet zelf bestuivend en dan kun je een "kleine bestuiver" kiezen.
Om een goede oogst te krijgen is het nodig om zo nu en dan wat uit te dunnen. Haal dan de kleine en misvormde exemplaren eruit zodat er meer energie gaat naar de overige appels. De appelboom dunt zijn appels zelf op natuurlijke wijze uit tijdens de junival. Een appelboom moet echter wel zo nu en dan worden gesnoeid, anders blijft hij maar doorgroeien en dan maakt hij geen appels meer.
Net geoogste appels zijn gezond en lekker knapperig. Bewaar ze bij voorkeur in een kartonnen doos in droge lagen turfmolm of cocopeat op een koele droge plaats. Als u appels wilt drogen, schil dan de appels en verwijder het klokhuis. Snij ze dan in schijfjes van circa 5 millimeter. Doop ze dan in een schaaltje met water en citroensap. Zo wordt verbruining voorkomen. Hang ze dan boven de kachel/radiator met een touwtje om te drogen. Stop ze in een papieren zak als ze uitgedroogd zijn. Zo kun je ze heel lang bewaren. Wat dacht je van het maken van een heerlijke appeltaart, verse appelsap of appelcider?
Veel appelbomen moeten wel worden bestoven. Zijn er veel tuinen in de buurt? Heeft uw buurman wellicht ook een appelboom? De bomen moeten wel verschillend zijn van ras, als ze maar gelijktijdig in bloei staan. Enkele bekende soorten appelbomen zijn de Jonagold, Goudreinette, Elstar, Notarisappel, Santana en Discovery. Het is aan u welke keus u gaat maken, want er zijn nog veel meer merken verkrijgbaar. Er zijn echte appels en sierappels. Het zou toch sneu zijn als u wilt genieten van een lekker appeltje en het blijkt een sierappel te zijn. Ook zijn er appelsoorten die zich er slecht voor lenen om te bewaren.
Ouderwetse rassen zoals de Notarisappel en de Goudreinette worden metershoog en dan heeft u een ladder nodig om de appels eruit te halen. Dit zijn hoogstambomen. Voor met name in de wat kleinere tuinen zijn halfstam-appelbomen veel geschikter. Bovendien kun je dan makkelijk de appels uit de boom halen, zelfs uw kinderen. Tuincentra bij u in de buurt verkopen appelbomen, maar het beste kun je een appelboom kopen bij een kweker omdat je hier het beste advies kunt krijgen!