De Britse arts-bacterioloog Alexander Fleming ontdekte op 3 september 1928 de eerst werkende antibacteriële stof penicilline die kon worden gebruikt als antibioticum. Deze ontdekking werd echter geheel toevallig gedaan. Terug van een vakantie keek hij in een aantal kweekschaaltjes waar hij twee weken eerder bacteriën in had gedaan en tot zijn grote verbazing zag hij de groei van schimmel die de ontwikkeling van bacteriën verhinderde en dit werd dus de eerste antibioticum. Na uitgebreide bestudering van deze penseelschimmel kwam men tot de conclusie dat deze kweek toebehoorde aan de kolonie van het geslacht Penicillium. Alexander Fleming noemde vervolgens deze stof die door de schimmel werd afgescheiden penicilline. Deze penicilline werd later het eerste algemeen bruikbare antibioticum tegen bacteriën bij infectieziekten.
Alexander Fleming won in 1945 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. Penicilline wordt ook wel het belangrijkste geneesmiddel van de twintigste eeuw genoemd.
Artsen schrijven het regelmatig voor bij diverse infecties zoals bijvoorbeeld middenoorontsteking, keelontsteking en bij huidinfecties. Dankzij dit middel zijn veel ziektes/aandoeningen niet meer dodelijk. Penicilline werkt snel en is ook relatief goedkoop om te gebruiken. Er is helaas wel een probleem, door het succes van penicilline (veelvuldig gebruik) worden bepaalde bacteriën soms resistent en dat kan wellicht op termijn een bedreiging betekenen voor de algehele volksgezondheid.
Als je een antibioticakuur gebruikt moet de kuur wel worden afgemaakt, want anders kan een bacterie resistentie (weerstand) opbouwen tegen een bepaald antibioticum. Meestal duurt een antibioticakuur 5 of 10 dagen, maar soms ook korter of langer, afhankelijk van de soort infectie. De dienstdoende arts zal je informeren hoelang de kuur moet worden gebruikt of dat je het kunt gebruiken tot het op is.
Helaas geeft veel medicatie bijwerkingen en helaas is dat ook zo bij antibiotica. Je kunt dan last krijgen van huiduitslag en misselijkheid. Ook kun je je moe en hangerig voelen en last krijgen van je buik of maag. Als je na drie dagen gebruik zieker (koorts) wordt in plaats van beter dan moet je contact opnemen met je huisarts. Als antibiotica (te) vaak aan je wordt voorgeschreven dan kan een bacterie ongevoelig worden voor de antibiotica, dus houd dat goed in de gaten. Normaal gesproken nemen de klachten in de loop van de week af.
Antibiotica in de vorm van een capsule of een drankje kun je het beste op een lege maag innemen, bij voorkeur 1 tot 2 uur voor een maaltijd. Doe je dit namelijk niet en slik je antibiotica op een volle maag, dan vermindert dat de inname van het medicijn.