Leefbaarheid van de aarde staat op het spel De mens is behoorlijk destructief bezig hier op aarde. We zien het allemaal met lede ogen aan hoe de leefbaarheid op aarde wordt vernietigd. De mens is superieur aan alle diersoorten. Zo wordt er feitelijk misbruik gemaakt van onze slimheid, maar of dat op lange termijn zo slim is waag ik te betwijfelen. Zo wordt er ook veel te veel vis gevangen in de oceanen en zeeën. Echt grote vissen zijn er ook al bijna niet meer. We moeten het doen met steeds kleinere vissen, want de vissoorten krijgen gewoon praktisch geen kans meer om groot of ouder te worden.
Men denkt dat als we in dit tempo doorgaan dat de zeeën over 50 jaar zijn leeggevist maar er zijn ook experts die stellen dat er over 30 à 40 jaar al praktisch geen vis meer te bekennen zal zijn in de wereldzeeën. Het is nu in ieder geval 5 voor 12. Tijd voor actie, maar er zijn nog steeds vissers die iedereen er de schuld van geven behalve zichzelf. Deze gedachtegang zal toch echt snel moeten veranderen. En dan hebben we het nog niet eens over de illegale visserij. Er zijn nog steeds wereldwijd dagelijks zo´n 2 miljoen gemotoriseerde vissersboten in de weer om vis te vangen. Wordt het niet eens tijd om deze vissersvloot in aantal te decimeren?
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_1cace001e8e7447782e975e74d458c0f~mv2.png/v1/fill/w_980,h_696,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/788ca5_1cace001e8e7447782e975e74d458c0f~mv2.png)
Visquota
Er is onderzocht dat er wereldwijd veel te veel vis wordt gevangen. De visstand wordt slechter en slechter. Ieder jaar wordt er weer een nieuwe visquota vastgesteld. Zo mag er ieder jaar wereldwijd zoveel miljoen ton vis worden gevangen maar die visquota is nog steeds veel te hoog en dat met medeweten van alle nationale regeringen. In een woord schandalig. Zelfs een halvering van de visvangst zal niet toereikend zijn om de visstand weer op een normaal peil terug te brengen, want dan moet er nog minder vis worden gevangen. Sommige vissoorten zijn al schrikbarend in aantal gedecimeerd. Van veel vissoorten is al 80% of nog meer weggevist. Er zijn ook genoeg landen die het niet zo nauw nemen met die visquota en zien hier niet streng genoeg op toe. En extra gevangen vis betekent extra inkomsten voor de vissers.
Drijvende visfabrieken De vis heeft met de drijvende visfabrieken op zee ook al totaal geen kans meer om weg te komen. Met de sonar weten ze precies waar en hoeveel vis ergens zit. En de onbedoelde bijvangst (al snel 10%) wordt dood weer teruggegooid in de zee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan haaien, dolfijnen en schildpadden. Het is gewoon een ongelijke strijd. Als je gaat vissen met een vishengel dan heeft de vis in ieder geval nog een kans.
Koraalriffen
Ook worden nog steeds vissersboten met een soort van schrapers ingezet die in de zee over de grond heen schrapen om alles maar te kunnen vangen. Ze worden ook kostbare koraalriffen in een klap totaal vernietigd. Koraalriffen zijn onmisbaar voor een biologisch evenwicht in de zeeën en groeien slechts enkele centimeters per jaar. Koraalriffen trekken een enorm aantal vissoorten aan en moeten dus gekoesterd worden.
1,2 miljard mensen afhankelijk van vissector
Wereldwijd zijn ruim 1,2 miljard mensen afhankelijk van de vissector. Ik snap best dat de vissers geld willen verdienen maar de tijd met de gouden bergen is definitief voorbij. Als men in de toekomst in de visserijsector ook nog redelijk wil verdienen dan moet het beleid radicaal op de schop en wel nu meteen.
Ontwikkelingslanden
Met name de welvarende landen zitten te springen om de aanvoer van vis. Maar omdat de vissoorten in de zeeën rondom de welvarende landen al zodanig in aantal zijn gedecimeerd zoeken de vissers het vaak steeds verder van huis en dan kom je al snel terecht bij arme landen of ontwikkelingslanden. In deze landen hengelt de lokale visser vaak nog gewoon met een hengeltje. Deze regeringen vangen grof geld van de welvarende landen zodat ze dan daar ook rechten krijgen om te gaan vissen. Deze zeeën worden nu ook in rap tempo leeggevist en de plaatselijke vissers aldaar blijven zoals altijd weer berooid achter omdat ze vrijwel geen vis meer vangen. Alle regeringen weten van deze wanpraktijken, ook hier in Nederland, maar men sluit gewoon de ogen voor deze wanpraktijken. De buitenlandse vis uit ontwikkelingslanden is bij ons van harte welkom maar de asielzoekers uit die landen niet en dat terwijl veel plaatsen in die arme landen vrijwel geheel afhankelijk zijn van de vissector.
Verstoord biologisch evenwicht
Steeds meer vissoorten raken met uitsterven bedreigd met alle gevolgen van dien. Het biologisch evenwicht is hier en daar zo erg verstoord dat bijvoorbeeld bepaalde kreeftsoorten en kwalsoorten juist weer extreem in aantal toenemen. Hier ziet de mens dan natuurlijk ook weer handel in en deze kreeften en kwallen worden dan ook weer gevangen. Nog even en de wereldzeeën zijn helemaal dood. We lusten vrijwel allemaal wel een lekker visje zoals een Hollandse nieuwe, een lekkerbekje, makreel, zalm en noemt u maar op. Heerlijk allemaal natuurlijk, maar het wordt tijd dat de mens zijn verantwoordelijkheid eens gaat nemen om ook onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen nog een leefbare wereld te gunnen.
Zeereservaten
Momenteel is nog maar 2% van alle wereldzeeën tot een zeereservaat uitgeroepen. De bedoeling is dat dit percentage komende jaren verder zal gaan stijgen. Een zeereservaat is namelijk onmisbaar om de zee te laten herstellen. Het herstel van de vissoorten in zeereservaten is namelijk al aangetoond. Er zijn al landen die hebben aangekondigd dat 20% van hun zeeën tot een zeereservaat zal worden uitgeroepen. Het is een hoopvol begin zullen we maar zeggen. Het is echter eerst zien en dan pas geloven.
Viskwekerijen
De viskwekerijen zijn ook in opkomst. Dit kan op de langere termijn wellicht ook een oplossing bieden. Maar soms is het zo dat deze vissen meer vismeel (gevangen wilde vis) eten dan dat ze opbrengen en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. De resultaten worden echter wel steeds beter. Maar nog steeds is zo´n 30% van de gevangen wilde vis bestemd voor vee- of visvoer. In 2007 was ruim 1/3e van het visaanbod afkomstig uit viskwekerijen. Ook kunnen er steeds meer vissoorten in viskwekerijen worden gekweekt want bij sommige vissoorten luistert dat nogal nauw.