De Aloë vera is een prachtige verschijning en wordt ook wel wonderplant genoemd. Deze prachtige cactusachtige plant met dikke stevige bladeren staat vooral bekend om zijn helende sap en zijn houtige stam en is ongeveer 30 tot 50 centimeter hoog. Deze stam vormt aan de basis uitlopers of hij vertakt zich. Het sap van de Aloë vera is een perfecte basis voor crèmes en helpt ondermeer bij eczeem. Er wordt ook Aloë vera verwerkt in voedsel, want het sap zou de maag verzachten. Dit sap van de bladeren is een doorzichtige geleiachtige stof, wat ook wel Aloë vera gel wordt genoemd. Jaarlijks wordt er voor vele tientallen miljoenen verdiend aan dit natuurproduct. Denk hierbij aan middelen die helpen bij spijsverteringsproblemen en tegen huidaandoeningen. Het zit ook in zonnebrandcrèmes en is een verzachtende balsem in cosmetica en toiletartikelen, het zit soms in deodorant en soms zelfs in wc-papier. Je komt Aloë vera tegen in de vorm van gel, drank of poeder. De Aloë vera plant is een niet giftige sappige plant die dit heilzame vocht opslaat in de vlezige bladeren. Daardoor is deze bijzondere plant in staat om ook te overleven in gebieden waar maar weinig regen valt.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_9058585ef63d479ca594b96e577aba04~mv2.png/v1/fill/w_453,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_9058585ef63d479ca594b96e577aba04~mv2.png)
Deze magische kamerplant is vrijwel immuun voor ziektes en staat graag in de halfschaduw. Verder heeft hij maar weinig water nodig en heeft het uiterlijk van een vetplant. In het voorjaar staat de Aloë vera in bloei (hoogte tot 90 centimeter) en de kleur van de stekelige bladeren varieert van grijs tot heldergroen. Ze zijn niet winterhard en dus blad houdend en worden maximaal zo'n 50 centimeter groot. Aloë vera is dus populair als medicinale plant, maar wordt ook steeds meer gekweekt als sierplant. Deze tropische plant wordt momenteel vooral gekweekt op de Canarische eilanden, Amerika, Afrika en op de Caraïben. De Aloë vera heeft veel bijnamen die tot de verbeelding spreken, zoals levenselixer, plant voor de onsterfelijkheid en eeuwige jeugd. Vanwege zijn dikke stekelige bladeren lijkt het een vetplant (cactus), maar hij is familie van de lelie.
Eigenlijk niemand weet precies waar de Aloë vera oorspronkelijk vandaan komt. Deze plant wordt al zo lang in warme streken overal op aarde gecultiveerd, dat mensen ervan uitgaan dat de plant inheems is. Feit is dat er nog nooit ergens op deze aardbol een echte wilde populatie is aangetroffen. Er moet worden aangenomen dat die uitgestorven moet zijn, maar een feit is dat de Aloë vera een van de oudste medicinale planten ter wereld is. Zelfs de oude Grieken gebruikten deze plant 6000 jaar geleden al voor in hun recepten. Cleopatra zou zelfs haar schoonheid eraan te danken hebben gehad. De oude Egyptenaren gebruikten Aloë vera ook als levenselixer, bij het balsemen van de farao's en voor de algehele huidverzorging. Heden ten dage is Aloë vera een voedingssupplement en geen medicijn. Het sap wordt gewonnen door de bladeren af te snijden en het hieruit druppelend sap te verzamelen en vervolgens in de open lucht te drogen.
Het heeft baat bij veel mensen, maar helaas niet bij iedereen. Wil je weten of producten van Aloë vera iets voor jou kunnen betekenen, dan gewoon proberen, want baat het niet dan schaadt het ook zeker niet!