top of page

Alles over zindelijkheid

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 26 jan

Zindelijk worden is een belangrijke stap op weg naar de volwassenheid van uw kind. Ieder kind is weer anders, dus de ene is veel eerder droog dan de ander. Blijf uw kind ten allen tijde aanmoedigen en zult zien dat het kind er op een bepaald moment gewoon aan toe is om de luier vaarwel te kunnen zeggen. Blijf volhouden, want Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.


Ieder kind heeft zijn eigen ritme


Het ene kind is veel sneller droog dan de ander. Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen ritme en dat is volstrekt normaal. Op een bepaald moment is het kind er ineens aan toe om de luier vaarwel te kunnen zeggen. Alles draait om de bewustwording van de sluitspieren om deze aan te kunnen spannen en om weer los te kunnen laten. In veel gevallen zijn meisjes vaak echter sneller zindelijk dan de jongens. Gemiddeld genomen zijn kinderen op hun 3e of 4e levensjaar overdag droog en hoeven dan dus geen luier meer om. Kinderen tussen de 5 en 7 jaar zijn ´s nachts voor de eerste keer droog.



Moedig uw kind aan


Dingen afdwingen om uw kind zindelijk te laten worden heeft geen enkele zin. Word ook niet kwaad op uw kind. Dit heeft vaak juist een averechts effect Probeer om uw kind juist hierin te motiveren. Dat is erg belangrijk. Dus moedig uw kind aan en steun uw kind hierin. Een peuter geeft vaak zelf overdag wel aan wanneer het moet plassen of poepen. Blijft hier wel alert in. Sta meteen klaar met een potje als uw kind aangeeft dat het naar de wc moet.


En komt er eens een keer geen plas of poep dan is dat helemaal niet erg. Volgende keer beter, en wees dan niet teleurgesteld. Een peuter kan ongeveer 2 uren zijn plas ophouden.


Proces van zindelijk worden


Als een kind interesse gaat tonen in een toilet dan is dat alleen maar goed en dit proces van zindelijk worden. Vaak zondert het kind zich al snel af als het naar de wc moet om te gaan poepen of plassen. Dat is alleen maar goed want het kind gaat dan beseffen dat poep en plas vies is. Ook geeft een peuter vaak snel ook al zelf aan dat het heeft gepoept. Dat zijn hele duidelijke signalen dat het kind middenin het proces van zindelijk worden zit.


De plaswekker


Het gebruik van een plaswekker is een van de methodes om het kind zindelijk te laten worden. Hiervoor kunt u terecht bij uw huisarts en de huisarts adviseert dan vaak om een plaswekker te nemen. Vervolgens schrijft de dokter er dan een voor. Vaak heeft een plaswekker al snel effect, want de plaswekker maakt geluid zodra het kind begint te plassen. Een plaswekker is een klein apparaatje dat met een draadje verbonden is met een broekje of een inlegger. Als het kind toch gaat plassen in bed dan maakt de plaswekker meteen een signaal, en hier wordt het kind wakker van. Het kind weet dan dat er moet worden geplast op het toilet. Op dit moment kan de plaswekker weer worden uitgeschakeld. Maar als uw kind heeft geplast dient het weer te worden ingeschakeld in een nieuw en schoon broekje. Is het bed toch nat geworden ondanks dat uw kind is wakker geworden dan kan uw kind mooi meehelpen het bed te verschonen. Dit draagt allemaal bij aan een stukje bewustwording dat het toch echt vies is om in bed te plassen. Let wel, dit is GEEN straf.


De methode met de plaswekker is vaak zeer effectief omdat deze kinderen niet moeite hebben om te gaan plassen maar meer met de timing ervan. Als de plaswekker is voorgeschreven door de huisarts dan wordt de plaswekker vergoed door het ziekenfonds. U kunt echter ook zelf een plaswekker huren of kopen maar met een bezoekje aan de huisarts kunt u wellicht een heleboel geld besparen.


Resultaat plaswekker


Geloof het of niet maar 90% van de gebruikers van zo´n plaswekker zijn binnen 3 maanden helemaal droog geworden. Dan breekt dus de tijd aan dit uw kind helemaal zindelijk is geworden. Gelukkig zijn nu de luiers en pampers verleden tijd. Veel succes met het zindelijk maken van uw kind.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page